hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi pótlék: Pettkó azt kéri Sólyomtól, hogy ne írja alá

  • adozona.hu

Az Országgyűlés által hétfőn elfogadott adótörvény családi pótlékot adóterhet nem viselő járandóságnak minősítő rendelkezése alkotmányellenesen a kihirdetését megelőző időre állapít meg kötelezettséget az adózó állampolgárok számára, ezért Pettkó András országgyűlési képviselő Sólyom László köztársasági elnökhöz fordult. Azt kéri, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a törvényt, hanem emeljen alkotmányos vétót a javaslat ellen és küldje el véleményezésre az Alkotmánybíróságnak.


A szocialista-szabaddemokrata országgyűlési többség által hétfőn elfogadott adójogszabályok értelmében szeptember 1-jétől a családi pótlék adóterhet nem viselő járandóságnak minősül. Ez azt jelenti, hogy bár adót nem kell fizetni utána, de a személyi jövedelemalapba beszámít, tehát annak összegét növeli. Mivel az személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint adóév alapján adózunk, visszamenőleges hatállyal már ez év januárjától az összevont adóalap részét képezi a családi pótlék, aminek következtében magasabb adókulccsal adózhatnak az érintettek - írja közleményében Pettkó András. (Erről szóló cikkünket olvassa el itt!)

A jogalkotási törvény egyértelmű megfogalmazása szerint azonban jogszabály a kihirdetését megelőző időre nem állapíthat meg kötelezettséget. Ez amellett, hogy jogszabályellenes, sérti az állampolgárok jogbiztonságát is. Az Alkotmánybíróság már 1991-ben, mintegy elvi éllel kimondta, hogy „A jogállamiság egyik alapvető követelménye, hogy a közhatalommal rendelkező szervek a jog által meghatározott szervezeti keretek között, a jog által megállapított működési rendben, a jog által a polgárok számára megismerhető és kiszámítható módon szabályozott korlátok között fejtik ki a tevékenységüket.” A visszamenőleges hatállyal jogot keletkeztető jogszabály nem ilyen, tehát alkotmányellenes.

Pettkó András az adótörvények általános vitájában is előterjesztette módosítási szándékát, hogy a családi pótlékra vonatkozó rendelkezés csak 2010. január 1-jétől, az új adóév elejétől lépjen hatályba, majd a zárószavazás előtt is, de a szakbizottságok nem támogatták, így az Országgyűlés sem szavazhatott róla. Az adózó állampolgárok alkotmányos jogbiztonsága érdekében ezért most a köztársasági elnököt kéri, hogy ne írja alá a törvényt, hanem kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól – olvasható az korábban MDF-es, most független képviselő közleményében.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink