hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Táppénz és járulékok: miről szavaznak ma a Parlamentben?

  • dr. Marosi Andrea

A parlament május 4-i döntése nagyban érinti a jelenlegi társadalombiztosítási szabályozást, amely a következő hónapokban lép hatályba, a honatyák ma szavaznak újra.

A táppénz mértéke augusztustól egységesen 10 százalékkal csökken. Ennek megfelelően legalább két éves, folyamatos biztosítási jogviszony fennállta esetén a táppénz összege a munkabér naptári napi átlagának 70 százalékáról 60 százalékára, ennél rövidebb biztosítási jogviszony esetén a bér naptári napi átlagának 60 százalékáról 50 százalékára csökken. További korlátot jelent a jövőben, hogy a táppénz egy napra járó összege nem haladhatja  meg a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér négyszeresének, biztosítási jogviszony megszűnését követően a minimálbér másfélszeresének harmincad részét - írja hírlevelében a PricewaterhouseCoopers (PwC).

A Munka törvénykönyve szerint járó 15 napos betegszabadság idején járó táppénzt is érinti az új szabályozás: az  eddigi 80 százakék helyett a bér 70 százaléka jár a munkavállaló részére. A csökkentés a baleseti táppénz mértékét is befolyásolja: a kereset 100 százalékáról 90 százalékra csökken.

A foglalkoztatás elősegítése valamint a munkáltatók helyzetének javítása érdekében a parlament július 1-jétől járulékcsökkentést szavazott meg, melynek következtében a munkáltatókat eddig terhelő 32 százalékos járulék 27 százalékra csökken. A csökkentés két részből tevődik össze. Egyrészt a foglalkoztató által fizetendő társadalombiztosítási járulék összege a jelenlegi 29 százalékról 26 százalékra csökken (24 százalék nyugdíj-biztosítási járulék + 2 százalék egészségbiztosítási járulék), másrészt a munkáltató a munkavállaló után az eddigi 3 százalék helyett 1 százalékos munkaadói járulékot köteles fizetni. Az idei évben mindennek korlátot szab, hogy a csökkentett járulék csupán a minimálbér kétszeresét meg nem haladó tb-járulékalap esetén vonatkozik a munkáltatókra, az ezt meghaladó rész után továbbra is az eddig hatályos szabályok szerinti 32 százalék fizetendő. - olvasható a közleményben 

Szintén a munkanélküliség elleni küzdelmet segíti elő a további járulékkedvezmény, mellyel az állam a pályakezdők, az ötven év feletti munkanélküliek valamint a gyermek gondozását követően munkát keresők foglalkoztatását igyekszik elősegíteni. A kedvezmény már eddig is létezett, azonban az 5 százalékos járulékcsökkentés következtében ennek mértéke is változott: a fizetendő társadalombiztosítási járulék a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 10 százaléka, a másodikban pedig 20 százaléka - tájékoztat a PwC. 


Miről szavaznak még május 11-én?
Az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint az általános forgalmi adó (áfa) felső kulcsa 20 százalékról 25 százalékra emelkedik július 1-jétől. Bevezetnek egy középső kedvezményes, 18 százalékos kulcsot is, amely a tejre, tejtermékekre, kenyérre, pékárukra, illetve a távhőszolgáltatásra lesz érvényes, de az utóbbi esetében csak augusztus 1-jétől vezetik be. A gyógyszerekre, könyvekre, napilapokra vonatkozó 5 százalékos, kedvezményes kulcs megmarad.

A személyi jövedelemadó (szja) alsó sávhatára - a 18 és 36 százalékos adókulcs megmaradása mellett - a korábbi elképzeléseknek megfelelően január 1-jéig visszamenőleg 1,7 millióról 1,9 millió forintra emelkedik.

Határoznak a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló jogszabály módosításáról is, miszerint július 1-től megszűnik a 13. havi nyugdíj, ennek második, novemberben esedékes részletét idén már nem folyósítják.

A módosító csomag szerint a 13. havi nyugdíj helyett nyugdíjprémiumot vezetnek be, változnak a nyugdíjindexálás, vagyis az évenkénti nyugdíjemelés szabályai is. Az előterjesztés szerint az 1952 után születettek esetében évente hat hónappal emelkedik a nyugdíjkorhatár, a jelenlegi 62-ről 65 évre.

forrás: MTI

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink