hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előrehozott nyugdíj, jogosultság végkielégítés mellett és az szja-fizetés

  • dr. Marosi Andrea

Nyugdíj után kell-e szja-t fizetni és ha igen, akkor mennyit? Jár-e a korengedményes nyugdíj jubileumi jutalomés/vagy végkielégítés mellett? Olvasóink kérdéseire Molnár László, az Adózóna nyugdíjszakértője válaszol.

1951-ben született köztisztviselő(nő) vagyok, szeretném kérni az előrehozott öregségi nyugdíjazásomat. A munkáltatómtól szeretném kérni a felmentésemet, felmentési idő igénybevételével (ami nekem 8 hónap lenne), de a nyugdíjaztatási kérelmemet csak a felmondási idő letelte után adhatom be. Mi van akkor, ha a tövényt módosítják a 8 hónap alatt ( pl. az előrehozott öregségi nyugdíjra vonatkozóan) akkor nem mehetek nyugdíjba? Nem kaptam egyértelmű felvilágosítást az ügyben sem, hogy végkielégítés vagy jubileumi jutalom ( a 40 éves kor 38 év ledolgozott munkaviszony mellett) jár-e korengedményes nyugdíj?

Számoljon itt!
Kattintson ide az Adózóna nyugdíj-kalkulátoráért!
Ön, mivel 1951-ben született, már 2008-ban, 57 éves korában megszerezhette az előrehozott öregségi nyugdíjra való jogosultságát, amennyiben rendelkezett az előírt (38-33 év) szolgálati idővel. 2008-tól az előrehozott öregségi nyugdíj jogosultság további feltétele lett az alapul szolgáló biztosítási jogviszony megszüntetésének előírása. Ez utóbbi szabályozás következtében az előrehozott nyugdíj megállapítására valóban csak a felmentési idő leteltét – a biztosítási jogviszony megszűnését – követően kerülhet sor. Felvetett problémájának megoldását jelenti, hogy a jelenlegi törvény biztosítja az ún. szerzett jog érvényesítését, védelmét. Ez konkrétan azt jelenti, hogy Ön az adatok alapján 2008-ban megszerezte az előrehozott nyugdíjra való jogosultságot (57 életévét betöltötte és megszerezte a 38 év szolgálati időt ), de mivel megszerzett jogát csak később kívánja érvényesíteni – ezt annak ellenére megteheti, hogy 2009-ben már magasabb az előrehozott nyugdíjhoz előírt korhatár és szolgálati idő. E jogosultságát ugyanis bármikor érvényesítheti, tekintet nélkül arra, hogy a nyugellátást mikor, illetve mely időponttól kezdődően állapítják meg. Egyebekben az előrehozott nyugdíj összegét azon rendelkezések szerint kell megállapítani, amelyek arra az időpontra alkalmazandóak, amelytől kezdődően a nyugellátást megállapítják. Tudomásom szerint, amennyiben nyugdíjazás címén szűnik meg jogviszonya, úgy végkielégítés nem, de a jubileumi jutalom megilleti.

Mennyi szja-t kell fizetnem 2008-évre, ha nyugdíjasként a tavalyi évben 2 millió160 ezer  forint volt a munkabérem? A nyugdíj összege amit 2007 augusztusban állapítottak meg, 2008-ban 1565131 forint volt.

A nyugdíj 2007. január 1-jétől olyan adóterhet nem viselő járandósággá vált, amely összevonandó a nyugdíjas egyéb összevonási kötelezettség alá eső jövedelmével (pl. munkabérrel). Maga a nyugdíj 0-kulcsos, tehát nincs utána személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség, azonban az egyéb, a nyugdíjjal összevont jövedelmek adóterhét a nyugdíj összegére tekintettel kell meghatározni. Az Ön esetében a 2008. évben nyugdíjasként elért munkabérét és a 2008. évben kapott nyugdíjának összegét az adóalap megállapításánál össze kell számítani, azonban a nyugdíj összegére eső, adótábla szerinti adót nem kell megfizetnie.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink