hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Cégautóadó: tisztázatlan kérdések

  • dr. Marosi Andrea

2009. február 1-jei hatállyal a jogalkotó új cégautóadó szabályokat vezetett be, mely lényegesen eltér a korábbi cégautóadó szabályoktól. Az Adóhatóság részletes tájékoztatót tett közzé a honlapján az új cégautóadó szabályokkal kapcsolatosan, azonban néhány kérdés még így is nyitott maradt.

A személygépkocsi utáni költségnek, ráfordításnak a személygépkocsi üzemeltetésével közvetlenül összefüggő (kizárólag a személygépkocsi tulajdonlása, használata esetén felmerülő) költségek minősülnek. Így különösen ide tartozik a személygépkocsi üzemanyag-, kenőanyag költsége, az éven belül elhasználódó tartalék-alkatrészek költsége, a javítás, karbantartás díja, a személygépkocsi bérleti díja, lízingdíja, az értékcsökkenési leírás, a felelősségbiztosítás és a casco díja, a gépjárműadó.

A céges gépkocsival kapcsolatosan a fent említett költségek elszámolhatók költségként. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy a benzinköltségek elszámolásánál hogyan biztosítható, hogy csak az adott cégautóval kapcsolatos költségeket számolja el a társaság (azaz a magánszemély saját, otthon használt gépkocsi benzinszámlái ne kerüljenek a társaság könyveiben elszámolásra), ha az útnyilvántartás vezetése az új szabályozás alapján nem kötelező, illetve a kilométeróra - állás nyilvántartása sem kötelező?

Az adó alanya a személygépkocsi - hatósági nyilvántartás (a magyarországi bejegyzésű járművekről vezetett Országos Járműnyilvántartás) - szerinti tulajdonosa.

Cégautó lízingje esetén a cégautót biztosító társaság (lízingbeadó) mint az adó alanya fizeti a cégautóadót, melyet kiszámláz a lízingbevevő társaság számára. Ebben az esetben sem tisztázott azonban, hogy ha a lízingbevevő társaság külföldi székhelyű, de a cégautót használó munkavállaló Magyarországon dolgozó magyar állampolgár, akkor ő (mint „önfoglalkoztató”) mentesül-e a cégautóadó fizetési kötelezettségek alól?

A cégautóadót a naptári évben azokra a hónapokra kell megfizetni, amelyekben az adókötelezettség fennállt. A cégautóadó fizetési kötelezettség időtartamának megállapítása azonban nem könnyű bizonyos esetekben:

Ha például a társaság a cégautó után 2009 januárjában már számolt el költséget, de utoljára márciusban teszi ugyanezt, akkor 2009. február 1-jétől a személygépkocsi adóköteles, egészen március utolsó napjáig (2 hónapon keresztül). Amennyiben a társaság 2009. júniusában újfent költséget számol el, akkor 2009. július 1-jétől az adókötelezettség újra él. Megszűnik azonban az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján, amelyben a személygépkocsit jogellenesen elidegenítették, vagy amelyben a személygépkocsi megsemmisült.

Korábbi cégautóadó szabályok ellenőrzési tapasztalatai :

 - ha a hozott benzinszámlák helység-megnevezése nem illeszkedik az útnyilvántartásban feltűntetett megtett útvonalhoz, vélelmezhető a magánhasználat
 - ha az útnyilvántartásban feltűntetett megtett kilométerek száma nem egyezik meg a cégautó pl: hónap végi szervizkönyvében szereplő kilométeróra-állással, vélelmezhető a magánhasználat.

Ferencz Gyöngyi – Kneitner Lea
VGD


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink