hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A VPOP ellenőrzési irányelvei 2009-ben

  • MTI

A Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben a kötelező ellenőrzéseken túl, jövedéki szakterületen az ellenőrzések elsődleges célpontjai az üzemanyagok, a szeszesitalok és a dohánygyártmányok, illetve azok előállításának, legális eredetének szigorú vizsgálata.

Az üzemanyagoknál elsődleges szempont az Európai Unión kívüli országokból, illegálisan behozott ásványolaj termékek felhasználásának ellenőrzése, míg az alkoholtermékeknél az azokat forgalmazó nagy- és kiskereskedelmi egységek ellenőrzése, illetve az alkoholtermékeken alkalmazott vonalkódos zárjegyek meglévő számítástechnikai eszközökkel történő vizsgálata. A Vám- és Pénzügyőrség 2009-ben is kiemelt figyelmet fordít a dohánygyártmányok importjának ellenőrzésére, továbbá a közterületeken, piacokon, aluljárókban, alkalmi vásárokon, illetve a turisztikai szempontból kiemelt helyszíneken árusított illegális jövedéki termékek kiszűrésére.

A vám szakterületen az utólagos ellenőrzésekre kerül hangsúly, különösen a nem közösségi áruk vámeljárás alá vonásának megtörténte, a vámérték kimunkálása, az áruk tarifális besorolása, valamint a vámkedvezmények vagy vámmentességek igénybevételének jogszerűsége képezi vizsgálat tárgyát. Kiemelt vizsgálati területek: az egyszerűsített vámeljárások során a közösségi korlátozásokra, intézkedésekre vonatkozó rendelkezések (pl. behozatali tilalom, mennyiségi kvóta, stb.) betartásának és a vámmentes és/vagy adómentes vámeljárásoknak a vizsgálata. Ezen kívül az alacsony vámértékű áruk, az importhoz kapcsolódó környezetvédelmi termékdíj, a megfelelő áruosztályozás (különösképpen a kávé, tea, fűszerek, olajos magvak és olajtartalmú gyümölcsök, ipari vagy gyógynövények, szerves vegyi anyagok, faáruk, futómű alkatrészek, játékok), az áruk származásának, a legnagyobb vámfizetőknek, illetve a ruha és cipő importőröknek az ellenőrzése. Az ellenőrzések kiterjednek az európai uniós csatlakozás előtti és utáni időszakra egyaránt.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink