hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fiktív számlákért felfüggesztett börtön

  • MTI

Összesen csaknem százmillió forintnyi adót csaltak el fiktív számlák segítségével azok az építési vállalkozók, akiket kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Az első- és a másodrendű vádlott tagja és ügyvezetője volt két gazdasági társaságnak is, amelyek építőipari tevékenységgel foglalkoztak. A vádlottak egyik cége más alvállalkozókkal együtt végezte el a szegedi Novotel szálló felújítását. A szerződéses munkák egy részét a vádlottak ügyvezetése alatt álló vállalkozás be nem jelentett alvállalkozókkal teljesítette, így ezekre a munkafolyamatokról valós tartalmú szerződések, átadás-átvételi jegyzőkönyvek és számlák nem álltak rendelkezésükre. Ezeket a munkákat azonban "le kellett fedni", ezért a be nem jelentett munkások által elvégzett tevékenységről a két férfi - az eljárás során meg nem állapítható személyektől - fiktív számlákat szerzett be. Ezeket nagyobb részben létező, de nem építőipari tevékenységet végző vállalkozások nevével visszaélve, míg kisebb részben egy nem létező cég nevében bocsátották ki. A vádlottak a hamis számlákkal az állami költségvetésnek összesen 70 millió forintot is meghaladó kárt okoztak, emellett megszegték a számviteli törvény rendelkezéseit is.

A negyedrendű vádlott ügyvezetése alatt álló másik cég hasonló módon járt el a hotel felújítása során, be nem jelentett munkásokat foglalkoztatott, hamis számlákat szerzett és állított be a könyvelésébe, így közel 8 millió forint kárt okozott, s megszegte a számviteli törvény szabályait is. A két cég vezetői 52 millió forintnyi elvégzett munkát nem számláztak ki egymásnak, ezzel az állami költségvetésnek további 10,4 millió forint kárt okozva. A Szegedi Ítélőtábla adócsalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottakat, s ezért őket egy és két év közötti - végrehajtásában felfüggesztett -szabadságvesztésre ítélte. A bíróság az elsőrendű vádlottat 5 millió, a másodrendű vádlottat 6 millió, a negyedrendű vádlottat 800 ezer forint pénzmellékbüntetéssel sújtotta. A táblabíróság egy részcselekményben az elsőfokú ítéletet megváltoztatva felmentette a negyedrendű vádlottat így esetében az ítélet nem jogerős, míg az első- és másodrendű vádlottak esetében nincs helye fellebbezésnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink