hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magasabb tb: óraadás, mint jövedelem-kiegészítés

  • adozona.hu

Tanárként hogyan növelhetem a tb-ellátásra jogosultságomat, ha jövedelem-kiegészítésként magánórákat adok? Az Adózóna olvasói kérdésére Timkó Tünde, a Saldo Zrt. tb-szakértője válaszol.

Timkóné Kajcsarácz Tünde
Okleveles üzemgazdász, adószakértő 1998-tól dolgozik a Saldo Zrt. tanácsadó csapatában.
Fő szakterülete társadalombiztosítás. Tegye fel kérdését az [email protected]!

Általános iskolában „félállásban”, vagyis heti 20 órában dolgozom és magánórák tartásával szeretném a jövedelmém kiegészíteni annak érdekében, hogy magasabb összegű társadalombiztosítási ellátásokra legyek jogosult. Mit tegyek?

A jogszabály értelmében a magánszemély 9,5 % mértékű nyugdíjjárulékot (magán-nyugdíjpénztári tagság esetén 8 % tagdíjat és 1,5 % nyugdíjjárulékot) minden biztosítási jogviszonyából származó jövedelemből köteles megfizetni a járulékfizetési felső határig. (Ez 2009. évben napi 20 400, éves szinten 7 446 000 Ft.) Ezenfelül meg kell fizetnie a biztosítottnak minden jogviszonyban elért járulékalapja után a 4 százalék természetbeni egészségbiztosítási járulékot. A 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék fizetésére vonatkozó szabály alapján, ha a magánszemély munkaviszonyba, közalkalmazotti jogviszonyban áll és ott foglalkoztatása eléri a heti 36 órát, akkor a további jogviszonyaiban nem kell a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot megfizetnie.

Mivel heti 20 órás jogviszonya van, a további jogviszonyaiban is köteles 2 százalék pénzbeli egészségbiztosítási járulék megfizetésére. Igaz ez abban az esetben is, ha vállalkozást indít, és abban személyesen közreműködik, de ugyanez a helyzet, ha például megbízási szerződést köt valamely kifizetővel. Az ismertetett szabályok azért fontosak, mert az ellátások igénybevételi lehetősége, a járulékok megfizetésétől függ. Nyugdíjra jogosító szolgálati időt és nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetet a nyugdíjjárulék megfizetésével szerezhetnek a magánszemélyek. Így minden jogviszonya alapján szerez szolgálati időt (egy évben több jogviszony esetén is maximum 365 napot), és minden jogviszonyában megszerzett járulékalapja része lesz a nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetének. Pénzbeli egészségbiztosítási ellátásokat (táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyed) pedig a pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapja után igényelhetnek a biztosítottak. Ezek alapján, ha egyidejűleg fennálló több biztosítási jogviszonyban fizet pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, akkor ellátást is több jogviszony alapján tud igényelni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink