hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

TEÁOR: mi lesz a vállalkozói igazolványokkal?

  • Béres Molnár Gergely könyvvizsgáló, adószakértő

Rendeződni látszik a TEÁOR szappanopera. Az Országgyűlés Hivatala 2008. december 10-én érkeztette az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumnak azt a törvényjavaslatát, mely rendet tesz a TEÁOR számok bejelentése körül. Egyébként fontos törvénytervezetről van szó, mely a cégnyilvánosságról és a számviteli beszámoló közzétételéről is rendelkezik.

A törvényjavaslat szerint az automatikusan át nem fordítható és a TEAOR'08 tevékenységi szakágazati besorolásnak megfelelően még nem módosított tevékenységi kör változását az egyéni vállalkozónak a mindenkor érvényes szakmakód alapján a 2009. évi első adómegállapítási időszakról szóló adóbevallással egyidejűleg – költség- és illetékmentesen – kell az állami adóhatósághoz bejelentenie. Az állami adóhatóság erről az általa üzemeltetett informatikai rendszeren keresztül adatot szolgáltat a KSH részére.

A TEÁOR szerinti bejelentés tehát az egyéni vállalkozó feladata lesz, de az nem szerepel a törvényjavaslatban, hogy mi fog történni a vállalkozó igazolványokkal.
Igazából, ha a vállalkozói igazolványban szereplő adatok megváltoztak, akkor azokat ki kell cserélni. Jelenleg is ez a gyakorlat. Ha a vállalkozói igazolvány kicserélésre kerül, akkor az egyéni vállalkozónak az új számot kell feltüntetnie az általa kibocsátott számlán, mely a számlázó szoftver cseréjét is eredményezheti. Hasonló a helyzet a bélyegzőkkel is, de költsége van az utazásnak és az ügyintézéssel töltött időnek is. 

A vállalkozói igazolványok TEÁOR szám miatti cseréje jelenleg ingyenesen történik, de ha valamilyen más adatot is módosít az egyéni vállalkozó, akkor az igazolvány csere már háromezer forintba kerül.

Érdekesség, hogy a vállalkozói igazolvány cseréjét a következő helyekre jelenti le az okmányiroda: 

- területileg illetékes Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság
- PSZÁF
- területileg illetékes Egészségbiztosítási Igazgatóság
- területileg illetékes Kereskedelemi és Iparkamara
- Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala
- Állami Adóhatóság
- Központi Statisztikai Hivatal
- székhely szerinti jegyző.





Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink