hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Enyhítenék a feltételeket: a veszteségelhatárolás és fejlesztési adókedvezmény

  • hvg.hu

A veszteségelhatárolás alkalmazásának megkönnyítése, az állami támogatás és a fejlesztési adókedvezmény feltételeinek enyhítése és más eszközök megteremtik a lehetőséget a vállalkozások számára, hogy mindennapi működésüket könnyebben tudják a válság kiszámíthatatlan hatásaihoz igazítani. A PricewaterhouseCoopers - szakmai szervezetekkel összefogva - kezdeményezni fogja a vállalkozások működőképességét segítő adójogszabályok újragondolását.

„A gazdasági válság kevés mozgásteret hagyott a kormánynak a versenyképesség javítására. A jelenlegi helyzetben a kormány nem tud adócsökkentésben gondolkodni és nem várható átfogó adó- és járulékreform sem. A tegnapelőtt elfogadott adótörvény módosítások az egyszerűsítés és gazdaságfehérítés területére koncentrálnak, nem érintik az adóalapot, adómértékeket és nem csökkentik az általános adóterheket. A gazdasági körülményekre tekintettel a PricewaterhouseCoopers kezdeményezni kívánja a jogalkotóknál és az adóhatóságnál olyan ideiglenes, a gazdásági válság időtartama alatt hatályban lévő adózási szabályok bevezetését, amelyek segíthetnek a vállalkozásoknak abban, hogy likviditásukat, beruházási kedvüket megőrizzék - mondta a rendezvényen Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers cégtársa.

A jelenleg elfogadott változások főként a személyi jövedelemadó és az adóigazgatás területére összpontosítanak. „Ezen belül is inkább pontosító, az adminisztrációt csökkentő valamint a szürkegazdaság felszámolását elősegítő intézkedések találhatók a módosított személyi jövedelemadó törvényben – magyarázza Horváthné Szabó Beáta a PricewaterhouseCoopers igazgatója. „Új adókedvezmény lép életbe, mely által a magánszemélyek érdekeltek lesznek abban, hogy meghatározott háztartási szolgáltatások igénybevétele esetén számlát kérjenek. A vállalkozásokat segítő pozitív változás, hogy megszűnik az osztalék 35 százalékos adója. A cafeteria rendszereket érintő rendelkezések csak minimális mértékben változnak, gondolok itt a 400 ezer forintos korlát eltörlésére ugyanakkor a kultúra utalvány minimálbér összegében való korlátozására. Talán a legnagyobb visszhangot kiváltó változás a cégautó adó területén érzékelhető, hiszen cégautó adót a kizárólag üzleti célból üzemeltetett autók után is fizetni kell. Az új törvény alkalmazásában még sok a bizonytalanság de mivel a törvény csak február 1-én lép életbe még lesz idő értelmezni hogyan, és kinek is kell ezt az új adókötelezettséget teljesíteni” – tette hozzá a PwC igazgatója.

„A közvetett adók, különösen az áfa terén a csekély változtatások épp az olyannyira várt stabilitás és kiszámíthatóság irányába mutató tendenciát tükrözik. Ugyanakkor a jelenlegi törvényszövegek még számos olyan eltérő értelmezés lehetőségét hordozzák, amelyek adóellenőrzés esetén gondot okozhatnak a vállalkozások számára, amennyiben a számukra kedvezőbb értelmezést követték. Ezen kérdések megoldása várhatóan csak a közösségi irányelv jelentős változása miatt 2010 elején mindenképp szükséges módosításokkal egyidőben történhet majd meg”– hangsúlyozta Lőcsei Tamás, a PwC cégtársa.

„Az adótörvény módosítások az idei szezonra még nem értek véget, hiszen a parlament előtt van még néhány olyan javaslat - a legfontosabbak a költségvetési törvény javaslatában találhatóak -, amelyek adózási kérdéseket érintenek” – tette hozzá Erdős Gabriella.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink