hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorúbban büntetik az adócsalókat Németországban

  • MTI

Minden idők eddigi legnagyobb németországi adócsalási botránya után jelentősen megszigorították az országban az adócsalókra kiszabható büntetéseket.

 A német szövetségi bíróság (BGH) szerdán nyilvánosságra hozott döntése alapján az ötvenezer eurónál nagyobb összegű adócsalásért a bíró mérlegelése alapján kiszabható lesz a börtönbüntetés, 100 ezer euró felett pedig kötelezően szabadságvesztéssel kell sújtani az elkövetőt. Az utóbbi esetben is van azonban mód arra, hogy a bíró próbaidőre felfüggessze a büntetést. 1 millió euró felett már a felfüggesztés sem jöhet szóba. 

Az eddigi rendelkezések alapján általában tetemes pénzbüntetés járt az adócsalásért, börtön csak a legsúlyosabb esetekben. Az elmúlt hónapok botrányai után azonban mind több követelés hangzott el a kiszabható ítéletek szigorítására, s a karlsruhei bíróság most eleget tett ezeknek. A szigorítás első nagy áldozata a német posta volt vezetője, Klaus Zumwinkel lehet. Épp Zumwinkel többmilliós adócsalási manipulációi miatt tört ki az év elején a hírhedt liechtensteini adócsalási botrány, s az elnök - a kormány nyomására is - lemondásra kényszerült. Bírósági tárgyalása jövő januárban kezdődik, s a vád alapján - illetve a mostani döntés nyomán - nem sok jóra számíthat, bár szerdai sajtóértesülés szerint még nyílhat számára egy "kiskapu". Egy korábbi bírósági ítélet szerint ugyanis most csak a 2002 és 2006 között elkövetett adócsalások miatt kell bűnhődnie, s ezek nagysága az eddigi számítások szerint hajszállal az 1 millió alatt marad. Az általa 2001-ben elkövetett 214 ezer eurós adócsalást már elévültnek tekintik. 

2008. január 30-án lépett életbe az elévülés Zumwinkel esetében, s egy nappal később vették ideiglenes őrizetbe a posta vezetőjét a hatóságok által kiszimatolt adócsalás miatt. 

A németországi botrány ezt követően hatalmasra duzzadt. A gyanú szerint több száz német állampolgár - köztük több vezető beosztású gazdasági menedzser - helyezett el adózás nélküli pénzeket liechtensteini bankok, illetve alapítványok számláin. Jelenleg is folyik a vizsgálat, s a következő évben több bírósági tárgyalás várható.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink