hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH: rosszul jár, aki nem bízik az adóhatóság bevallás-kitöltő programjában

  • hvg.hu

A hvg.hu két hete megírta: rosszul járhat az, aki az APEH-ra bízza bevallása kitöltését. Az adóhivatal szerint épp ellenkezőleg, de szakértőnk továbbra is kételkedik. Levélváltás lapunk, az adóhivatal és a szakértő között.

Lapunk az Adóbevallás: rosszul járunk, ha az APEH tölti ki című cikkében megírta, az egyszerűsített bevallással fennáll a veszélye, hogy kevesebb adójóváírást kapnak azok, akik az APEH-re bízzák bevallásuk kitöltését, mint azok, akik munkáltatójukkal töltetik ki. A magánszemélyek bevallásához használt 0753-as nyomtatványkitöltő szoftver ugyanis megjelenése óta úgy működik, hogy az adójóváírás kiszámításakor csak jelzi az igénybe vehető összeget, a tényleges kedvezményt azonban az adózóknak kell beírniuk. Ehhez az M30-as munkáltatói igazolást használják, ami félreviheti a számítást. Az ellenőrzőprogram hibát jelez, ha a lehetségesnél több kedvezményt próbálnánk meg érvényesíteni, ha viszont kevesebbet, csak figyelmeztető üzenetet küld, azt is csak két éve. Amennyiben tehát az APEH-ra bízzuk a bevallásunk kitöltését, célszerű alaposan ellenőrizni a kitöltött kedvezményeket és jóváírásokat - írtuk két hete a szakértőre hivatkozva.

APEH: éppenhogy

Az írást nem hagyta szó nélkül az APEH, szerinte cikkünk „Megúszhatja a munkáltató a bevallások kitöltését” című része szakmai tévedést is tartalmaz. A hvg.hu-n közöljük az APEH levelében megfogalmazott észrevételeket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink