hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

13. havi nyugdíj: nem csak jövőre szólna a korlátozás

  • MTI

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez jövő kedden a 13. havi nyugdíj "megnyirbálásáról", hogy mindenki számára kiderüljön, kik akarják hosszú távra megszorításokkal sújtani a nyugdíjasokat - erről Iván László, a Fidesz szakpolitikusa beszélt pénteki sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus Veres János pénzügyminiszter egy nyilatkozatából idézett, amely szerint a 13. havi nyugdíj 80 ezer forintban való maximálása nem egyszeri lépés, hanem rendszerszintű átalakítás, ami megmaradhat a további években is. Iván László szerint a kormány az elmúlt hat évben is "brutális támadást" intézett a nyugdíjasok megélhetése ellen, Veres János nyilatkozata pedig azt jelenti, hogy most "totális háborút" indítanak a nyugdíjasok ellen.

A képviselő bejelentette, hogy a Fidesz ezért kedden név szerinti szavazást kezdeményez a 13. havi nyugdíj megnyirbálásáról szóló törvénymódosításról, hogy kiderüljön, kik azok, akik a 13. havi nyugdíjat ilyen brutális megszorítással hosszú távra meg akarják sarcolni. Színt kell majd vallani - tette hozzá, emlékeztetve arra, hogy korábban a kormányfő azt ígérte, hogy nem nyúlnak a 13. havi nyugdíjhoz.

Az ellenzéki képviselő elmondta: a 80 ezer forintos felső határ meghúzása azt jelenti, hogy 630 ezer korhatárt betöltött nyugdíjastól 43 ezer forintot vesznek el, a rokkantnyugdíjasoktól pedig 22-23 ezer forintot.  A Gyurcsány-kormány tevékenységének legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok - jelentette ki Iván László, aki szerint a nyugdíjasok közül egy nagy réteg került a megélhetési minimum alá.

MSZP-álláspont: nem csak jövőre
A 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos kormányzati intézkedés nem kizárólag a jövő évre vonatkozik - közölte Budai Bernadett korábban a kormányszóvivői tájékoztatón. Egyelőre nincs céldátum meghatározva - tette hozzá kérdésre válaszolva a kormányszóvivő.Ha már nincs szükség az intézkedés fenntartására, nagyobb mozgástér lesz a költségvetésben, akkor lehet visszaállítani a korábbi állapotot - mondta Budai Bernadett. Az Országgyűlés kedden szavaz a jövő évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról. A kormány által támogatott, az MSZP részéről benyújtott módosító javaslat azt célozza, hogy a 13. havi nyugdíj összege 2009-től legfeljebb 80 ezer forint legyen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink