hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyarország a 111. az egyszerű adórendszerek rangsorában

  • MTI

Magyarország a 111. helyet foglalja el az adófizetés egyszerűségét osztályozó rangsorban - közli az "Adófizetés 2009" című tanulmány eredményeit ismertető szerdai sajtóközleményében a kutatásban részt vevő PricewaterhouseCoopers.

A jelentést a PricewaterhouseCoopers, a Világbank, és a Világbank csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC)készítette. Az adózás egyszerűségét osztályozó rangsor szerint Magyarország a 111. helyet foglalja el az országok között. A környező országok -például Szlovákia és Csehország - helyezése is hasonló. A társasági adó a teljes adóteher 9,1 százalékát teszi ki Magyarországon, ami az EU-n belül viszonylag alacsonynak számít - idézi a közlemény Erdős Gabriella cégtársat, a PricewaterhouseCoopers Nemzetközi Adótervezési Csoportjának vezetőjét. 

A tanulmány szerint a világon sorrendben a Maldív szigeteken, Katarban és Hong-Kongban van adózás szempontjából a legegyszerűbb dolguk a cégeknek.
A legjobb 20 között négy EU tagállam található : Írország (6), Dánia (13), Luxemburg (14) és Nagy-Britannia (16). A legösszetettebb EU-n belüli rendszerekkel pedig Olaszország (128), Lengyelország (142) és Románia (146) rendelkezik. A jelentés azt is megállapította, hogy 2007/2008-ban harminchat gazdaság tette könnyebbé az adózást. A reformokban a Dominikai Köztársaság és Malajzia jártak élen. A legnépszerűbb reformok a társasági adó csökkentése (21 országban) és az elektronikus bevallási, fizetési rendszerek bevezetése és hatékonyságuk továbbfejlesztése volt (12 országban). Nyolc gazdaságban pedig csökkentették a cégek által fizetendő adók számát. 

A közlemény idézi Susan Symonst, a PricewaterhouseCoopers cégtársát, aki szerint a társasági adó reformja számos gazdaságban pozitív hatást gyakorolt a vállalkozásokra. Ezek az előnyök akár a többszörösükre is emelkedhetnének, ha az adóreform a vállalkozással kapcsolatos összes adónemet érintené - szól az ajánlás. Összességében elmondható, hogy az országok csökkentik a vállalkozások terheit és egyszerűsítik adórendszereiket. 2004 óta a teljes adóteher átlagosan 3 százalékkal csökkent világszerte, míg az adózás ügyintézésére fordított vállalati idő 5 százalékkal lett kevesebb. A harmadik alkalommal publikált, évente megjelenő kiadvány a várakozások szerint az adózási rendszerek javításáról szóló párbeszédre sarkallja majd a kormányokat és a vállalkozásokat.
A jelentés a "Doing Business 2009" című tanulmányból merít, amely világszerte 181 ország adórendszerét elemzi, továbbá kis- és középvállalkozások körében méri, hogy mennyire egyszerű az adók megfizetése.



Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink