hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés és iparűzési adó vidéken

  • MTI

Miskolcon még nincs döntés egy esetleges adócsökkentésről, Szombathelyen nem terveznek adócsökkentést, Kecskeméten az adócsökkentés ellenére nő az iparűzési adóbevétel,

Miskolc
A miskolci önkormányzat még nem döntött a jövő évi adóterhekről, az idén különböző jogcímeken mintegy 9,5 milliárd forint adóbevételre számít a borsodi megyeszékhely. Miskolc polgármestere, Káli Sándor még nem tudott konkrét választ adni az MTI azon kérdésére, hogy lesz-e valamilyen adócsökkentés a gazdaság fejlesztése érdekében.

A szakértőkkel, szakbizottságokkal való egyeztetés után a jövő évi költségvetés tárgyalásánál lesz lehetősége a miskolci közgyűlés tagjainak dönteni arról, hogy milyen - az önkormányzat költségvetését érintő - esetleges változtatásokat vezetnek be a gazdaság élénkítése érdekében - tette hozzá.

Kakas Zoltán, a polgármesteri hivatal adóosztályának vezetője azt mondta: Miskolcon az iparűzési adó jelenleg a maximális 2 százalék, ugyanakkor azok a kisvállalkozásosok, amelyeknek adóalapja nem éri el a 2 millió forintot, nem fizetnek iparűzési adót.

Míg tavaly ilyen címen 5,4 milliárd forint folyt be a városi büdzsébe, idén már 6,6 milliárd forintra számítanak. Ez az összes költségvetési bevétel mintegy tizede.

Különböző adójellegű bevételekből összességében 9,5 milliárd forint várható a kasszába - jegyezte meg az osztályvezető.

Szombathelyen
Szombathelyen nem tervezik a helyi adóbevételek csökkentését, a befektetéseket újabb ipari parki területek bővítésével kívánják ösztönözni - mondta az MTI érdeklődésére Németh Kálmán, a város szabaddemokrata alpolgármestere. "A helyi adóból származó évi 5 milliárd forintnyi bevétel szükséges ahhoz, hogy a város 23 milliárd forintos költségvetésével a működőképességét meg tudjuk őrizni" - mondta. Hozzátette: az alacsony költségvetési finanszírozás miatt Szombathely az iparűzési adóból befolyt összegeket évek óta a működésre kénytelen felhasználni a fejlesztések finanszírozása helyett.

Németh Kálmán elmondta: az önkormányzat egy második szombathelyi ipari park létesítésére nemrég vásárolt meg 1,2 milliárd forintért egy 20 hektáros területet és a szombathelyi repülőtér melletti, volt katonai gyakorlótér területén további 600 hektár megvásárlását tervezik a Honvédelmi Minisztériumtól, a szomszédos Söpte község önkormányzatával közösen.

Az alpolgármester hangsúlyozta: a jelenlegi uniós adójogszabályok ma már nem engedik meg, hogy egy-egy vállalkozásnak az iparűzési adóból engedményeket tegyenek, nem alkalmazhatnak semmiféle diszkriminációt. A vállalkozások Szombathelyen jelenleg iparűzési adójuk 2 százalékát címkézhetik különböző általuk megjelölt, sport, kulturális, vagy oktatási célokra.

Kecskemét
Kecskeméten egy év alatt nőtt a vállalkozások száma, valamint nőtt az önkormányzat iparűzési adóbevétele is, annak ellenére, hogy a megyei jogú városok közül elsőként döntött arról a város közgyűlése 2007. november 29-én, hogy négy év alatt 2 százalékról 1,6 százalékra csökkenti az iparűzési adót - mondta az MTI-nek Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét gazdasági ügyeiért felelős alpolgármestere hétfőn.

Egy év alatt bebizonyosodott, hogy maglapozott döntést hozott a közgyűlés, mert a csökkentett iparűzési adó ellenére a 14.527 kecskeméti székhellyel rendelkező vállalkozás 4,606 milliárd forint iparűzési adót fizetett be 2008. november 12-ig. Ez az összeg 432 millió forinttal több, mint amennyi a múlt év hasonló időszakában befolyt a város kasszájába - ismertette a város adóbevételeinek alakulását Szemereyné Pataki Klaudia, akit a Daimler-Benz német autóipari konszern júniusi bejelentése után választott meg a közgyűlés alpolgármesternek, a Mercedes beruházás koordinálására.

Az alpolgármester hangsúlyozta: kettős célja volt az adócsökkentésnek, egyrészt fel akarták hívni a figyelmet Kecskemétre, hogy minél több vállalkozás települjön a városba, másrészt a csökkentett adó miatt megmaradó forrást vissza tudják forgatnia a vállalkozások saját fejlesztéseikre, beruházásaikra. Komoly számítások és mintegy három hónapos elemző munka előzte meg a döntést, de beigazolódik, hogy helyesen döntöttek - fűzte hozzá az alpolgármester.

Szemereyné Pataki Klaudia véleménye szerint, a német konszern döntése szerencse a város szempontjából, de sok egyéb mellett a város gazdaságösztönző koncepciója is közrejátszott.

A Daimler-Benz igazgatótanácsa, amikor a beruházásról döntött, már tudta, hogy mire a termelés beindul a kecskeméti gyárában, 1,6 százalék lesz a helyi iparűzési adó mértéke. Ez ebben az egy adónemben 25 százalékos megtakarítást jelent a cégnek.

A közgyűlés fokozatosan csökkentette az iparűzési adó mértékét - mondta az alpolgármester hozzátéve, hogy már egy évvel ezelőtt érzékelték a gazdasági recesszió jeleit, és azzal számoltak, hogy mire elérik az 1,6 százalékos szintet, addigra ismét el kell indulni a növekedésnek.







Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink