hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Társasági adó emelését tervezik Szerbiában

  • MTI

A személyi jövedelemadóban egyelőre csökkentést terveznek: az adó egyetlen kulcsát 14 százalékról 12 százalékra kívánják leszállítani, és az adómentes sáv felső határát havi 5000 dinárról 8000 dinárra emelik jövőre, ha a parlament jóváhagyja a kormány költségvetési tervét.

Szerbiában a munkáltatók a kifizetett munkabér 0,75 százalékát fizetik egy segélyalapba, amely a munkanélküliek ellátását szolgálja, továbbá fizetnek a munkavállalóéval azonos mértékű, 12 százalékos munkáltatói járulékot és 32 százalékos egészségügyi hozzájárulást, ebben változás nem várható.

A szerb kormánykoalíció, teljesítendő a tavaszi választási kampány során tett ígéretét - amely szerint az átlagnyugdíjat felemeli az átlagbér 70 százalékára -, már októberben 10 százalékkal megemelte a nyugdíjakat, ami komoly feszültség okozója. A Világbank megbízottai például a múlt héten Belgrádban folytatott tárgyalásaikon azt mondták, hogy a nyugdíjemelést csak akkor érzik a jövő évben is fenntarthatónak, ha január 1-jétől befagyasztják a közszféra dolgozóinak a bérét. Ellenkező esetben Szerbiának hitelfelvételi nehézségekkel kell számolnia.

Ellene mond a nyugdíjemelés annak a belgrádi célkitűzésnek is, hogy a költségvetés GDP-hez mért hiányát a jelenlegi 2,7 százalékról 1,5 százalékra mérsékeljék.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink