hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ellenőrzési gyakorlat az APEH-nál: jó befektetés revizorokat képezni?

  • dr. Marosi Andrea

Az elmúlt év tanácsadói tapasztalatai szerint két eltérő ellenőrzési módszert is alkalmaz az APEH a határon átívelő ügyletekben alkalmazott ár, illetve az ehhez kapcsolódó nyilvántartás ellenőrzésére.

Az APEH revizorok képzése jó befektetés volt, miután 2008. első felében a transzferárakhoz kapcsolódó vizsgá-latok számának növekedésénél jóval nagyobb ütemben növekedtek a megállapítással zárult ellenőrzések. Az APEH jellemzően átfogó ellenőrzés, vagy speciális, kizárólag a transzferárakra vonatkozó vizsgálat keretében ellenőrzi a szokásos piaci ár meghatározásával összefüggő nyilvántartás meglétét, illetve tartalmát. Az ellenőrzési metodika a vizsgálat mélysége szempontjából két csoportba sorolható. Átfogó ellenőrzések keretében a revizorok jellemzően az első találkozás alkalmával elkérik a csoporttagokkal megkötött szerződéseket, valamint a hozzájuk kapcsolódó nyilvántartásokat. Ezeket párosítják annak érdekében, hogy a hiányzó nyilvántartásokra fény derüljön, majd tartalmilag ellenőrzik, hogy mindenben megfelelnek-e a PM rendeletben leírtaknak. Abban az esetben, ha a vonatkozó törvényi előírásoknak – és APEH iránymutatásoknak – megfelel az átadott dokumentá-ció, további figyelmet nem szentel neki a revízió. 

A kizárólag transzferár-nyilvántartások ellenőrzésére elrendelt ellenőrzéseken a fentiekben bemutatottaktól valamelyest eltérő gyakorlatot követ az APEH. A revizor érkezésekor elkéri az összes elkészült nyilvántartást, majd a főkönyvi analitikákat helyezi górcső alá. Minden egyes, kapcsolt féllel szemben bonyolított ügyletet (számlát, bizonylatot) párosít egy nyilvántartással, így feltárva a hiányzó dokumentumokat. Amennyiben hiányt tapasztal, azonnal meghatározza a szokásos piaci árat, és a mulasztási bírság mellett adóhiányt is megállapít. Ezután vizsgálatai középpontjába az elkészített dokumentumok kerülnek. Ezeket formai és tartalmi szempontból ellenőrzi, valamint kísérletet tesz olyan iratok – jellemzően összehasonlító adatok – begyűjtésére, amelyek bi-zonyítják, hogy az alkalmazott ár eltér a szokásos piaci ártól. Így adóhiányt, illetve az esetleges formai hibákra hivatkozva további mulasztási bírságot állapít meg.
Tapasztalataink szerint a vizsgálatok növekvő veszélye miatt egyre több adózó keres meg tanácsadó cégeket, korábban elkészített nyilvántartásai felülvizsgálatára. Ilyenkor a felkért szakértő az APEH-hoz hasonló metodiká-val ellenőrzi a nyilvántartásokat, és tesz javaslatot a feltárt hibák javítására.

Kerényi Máté Fülöp
Kolchis Kft.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink