hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mitől függ, hogy kifizetik-e a 13.havi bért?

  • lapszemle

A vállalkozások számára a mostani időszak azt jelenti, hogy igyekeznek minden lehetséges módon lefaragni a költségeikből, azonban a munka-és kollektív szerződésekben rögzített év végi juttatások és a teljesítményarányos jutalmak többségét a tervek szerint kifizetik - értesült a Napi Gazdaság.

Előfordulhat azonban, hogy azoknál a cégeknél, melyek már az idei utolsó negyedévben is megérzik a pénzpiaci válság hatását az eredményeikben, vagy a banki finanszírozási nehézségekben, a jövő évi túlélés érdekében leállítják ezeket a kifizetéseket. A jövő évi tervek mindenképpen a takarékosság égisze alatt készülnek majd, sok cégnél kétséges lesz a béremelés is, s a legtöbb helyen várhatóan csökken a jutalom- és juttatáskeret is. Ez alól kivételt csak az olyan élőmunka-igényes ágazatok képezhetnek, ahol jelentős az adómentes juttatások szerepe. Várkonyi Zsolt, az IS Dunaferr Zrt. kommunikációs igazgatója úgy nyilatkozott, hogy a munkahelyek megtartása és a versenyképesség fenntartása érdekében jelentős költségcsökkentésre van szükség. Az idei évben ennek tükrében leülnek majd a vállalat vezetői és a munkavállalók képviselői is tárgyalni arról, hogy egyáltalán milyen pluszjuttatásokról lehet szó.

Krippl Zoltán, az Elcoteq Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója szerint a társaságnál automatikusan kifizetendő, teljesítményhez nem kötött juttatásokban sem a vezetők, sem pedig a dolgozók nem részesülnek. Jámbor Zoltán a Delphi Hungary Kft. humánpolitikai és kommunikációs igazgatója arról nyilatkozott, hogy a kollektív szerződésben szabályozott pluszjuttatásokat ki kell fizetni, azonban a versenyképesség megőrzése miatt jelentős költségcsökkentésre lesz szükség.

Papp Mariann, a Zala Textil- és Ruhaipari Kft. gazdasági igazgatója szerint béren kívüli pluszjuttatást utoljára a 90-es évek elején tudtak fizetni. A bérköltség növekedése és a rendelésállomány folyamatos csökkenése miatt nemrégen két telephelyet is be kellett zárniuk, s 150 fővel csökkent a létszám. Most a dolgozókkal arról egyeztetnek, hogy a túlélés érdekében milyen mértékű bércsökkenésben tudnak megegyezni.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink