hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégis lesz cégautóadó

  • MTI

Visszahozta a kormány a cégautó új adóztatásának szabályait a szerdán benyújtott új adócsomagban. A visszavont adótörvény-tervezet helyett beadott, az adóadminisztráció csökkentését szolgáló javaslat szerint 2009-től tételes cégautó adót kellene fizetni.

A vagyoni típusú adóvá átalakuló cégautóadó mértéke jövőre 1600 köbcentiméter alatti hengerűrtartalmú személygépkocsi esetében havi 7000 forint, e fölötti hengerűrtalomnál pedig havi 15 ezer forint lenne. A kormány eredetileg 7 százalékos adómértéket akart bevezetni, a szocialista frakció pedig a tételes adó kivetését támogatta. A Pénzügyminisztérium által előterjesztett új adócsomag egyek mellett egyszerűsítené az igénybe vehető adókedvezmények rendszerét: évi 3,4 millió forint bevételig egységesen 30 százalékos kedvezménykulccsal, legfeljebb évi 100 ezer forint adókedvezmény érvényesíthető a jelenlegi jogcímeken. Az egyes jogcímekre vonatkozó egyedi korlátozások megszűnnek. A jogszabály bevezetné az egyszerűsített bevallást: az adóbevallást az adóhatóság állítja össze a nála rendelkezésre álló adatok alapján, kiszámítja az adót, a magánszemély, ha egyetért, aláírva visszaküldi a bevallást. Ezzel a lehetőséggel azok a magánszemélyek élhetnének, akik olyan jövedelmet szereztek, amelyből az adót vagy az adóelőleget előzetesen levonták, és nem végeztek sem egyéni vállalkozói, sem őstermelői tevékenységet. 

A csomag szerint nőne az általány adózás választási lehetőségének értékhatára, általános esetben 8 millió forintról 15 millió forintra. Megszűnne a magánszemély osztalékból származó jövedelmének, és az egyéni vállalkozó osztalékalapja adóztatásának 35 százalékos kulcsa, az osztalék, illetve az osztalékalap teljes összege 25 százalékkal adózik. A javaslat szerint megszűnne a béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátozása. A csomagban szerepel, hogy egyes háztartási szolgáltatásokról - lakásfelújítás, -korszerűsítés, gyermekfelügyelet, -gondozás, háztartásvezetés, háziápolás, háztartási nagygépek karbantartása, a lakás, lakóház tüzelőberendezésének, fűtési rendszerének, égéstermék elvezető rendszerének, hideg-, meleg-, a szennyvízrendszer karbantartása, javítása - kért számla után a jövőben adókedvezmény lenne igénybe vehető.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink