hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kormány nem nyújt be új adótörvényt

  • MTI

A kormány visszavonja a jövő évi adótörvény- és költségvetési javaslatot - derült ki Szili Katalin házelnök tájékoztatásából a házbizottság hétfői rendkívüli ülése után. A házelnök elmondta: a költségvetést a kormány pénteken új formában benyújtja.

 A kormány, miután visszavonta az adótörvények módosítását, az idén nem nyújt be újabbat - közölte az MTI kérdésére Csizmár Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára hétfőn. Hozzáfűzte: így a jelenleg érvényes adótörvény marad hatályban. Mint mondta, a kormánynak nincs olyan kötelezettsége, hogy évente módosítsa az adókról szóló jogszabályt. 

frakciók megegyeztek abban, hogy a plafontörvényt házszabálytól eltéréssel tárgyalják; hétfőn megkezdődik az általános vita, jövő héten lesz a részletes vita, 27-én pedig a zárószavazás – közölte Szili Katalin.

Szintén megegyeztek a frakciók, hogy a bankbetétek biztonságát garantáló Országos Biztosítási Alapról (OBA) szóló törvény módosítását házszabálytól eltéréssel tárgyalják. A kormány azt javasolja, hogy az OBA által biztosított összeghatárt a jelenlegi 6 millió forintról 13 millió forintra emeljék, és töröljék el a 10 százalékos önrészt.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője a rendkívüli házbizottsági ülés után szintén beszélt arról, hogy az öt parlamenti párt elfogadta a házszabálytól való eltérést a plafontörvény esetében. Közölte: Izland mellett az elemzők Magyarországot tartják a nemzetközi, gazdasági válság által leginkább veszélyeztetett országok egyikének. Véleménye szerint ezért arra van szükség, hogy a parlament még hétfőn megkezdje a költségvetési plafonról szóló törvényjavaslat általános vitáját.

Kóka János kijelentette, az a leghatékonyabb védekezés, ha lejjebb szorítják az állam költségeit és megpróbálnak teret adni a stabilizációnak. A frakcióvezető közölte, hogy a törvényhez péntek délig lehet módosító indítványokat benyújtani. A politikus azt kérte a pártoktól, hogy ne puhítsák fel a plafontörvényt, mert véleménye szerint a jelenlegi helyzetben nem kisebb, hanem nagyobb szigorra van szükség. Kitért arra: a házbizottság ülésén elhangzott, hogy az úgynevezett Robin Hood-adó bevezetésének szándékát fenntartja a kabinet. A szabad demokraták számára elfogadhatatlan, hogy az adóegyszerűsítéseket és adócsökkentéseket célzó intézkedéseket visszavonja a kormány, de eközben az egyetlen jelentős adóemelést - amely valószínűleg többlet fogyasztói terheket jelent majd - helybenhagyják - jelentette ki Kóka János.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink