hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közokirat nélkül esélytelen igazolni az APEH-nak a banki átutalást

  • lapszemle

Esélye sincs annak, aki vagyonosodási vizsgálat során arra hivatkozna, hogy kártyán nyert nagyobb összeget. Ha nincs közokirat és banki átutalás, ez a Legfelsőbb Bíróság szerint is veszett ügy. A becsléses eljárást az MSZP költségvetési munkacsoportja aggályosnak tartja.

Esélye sincs annak, aki vagyonosodási vizsgálat során arra hivatkozna, hogy kártyán nyert nagyobb öszszeget. Ha nincs közokirat és banki átutalás, ez a Legfelsőbb Bíróság szerint is veszett ügy, írja a Népszabadság. A becsléses eljárást az MSZP költségvetési munkacsoportja aggályosnak tartja. Nem érdemes szerencsejátékból származó bevételre hivatkozni a vagyonosodási vizsgálat során - erősítette meg a Legfelsőbb Bíróság (LB) az APEH gyakorlatát. Bár született már bírósági ítélet, amely elfogadta az adózó nyereményről szóló állítását. Ezért a becsléssel megállapított jövedelemről és a kivetett adóról, valamint a  bírságról és késedelmi kamatról szóló döntést megsemmisítették, de ezt a bírósági ítéletet a közelmúltban az LB hatályon kívül helyezte - közölte a lap kérdésére Lomnici Zoltán, az LB tanácselnöke.

Százmilliós nagyságrendű tagi kölcsön miatt indított vagyonosodási vizsgálatot az APEH, ám az utóbbi három esztendőre kiterjedő ellenőrzés szerint a gazdasági társaság bőkezűen adakozó tagjának mindössze néhány milliós adózott bevétele volt. Ő a vizsgálat során arra hivatkozott, hogy rendszeresen jár kaszinóba, és folyamatosan nyer. Ez a bevétel pedig adómentes, és bizonylatot sem kell adni róla. Az APEH ezt az érvelést annak ellenére elutasította, hogy a vállalkozó tanúk sorával igazolta: valóban szenvedélyes - és szerencsés kezű - játékos.

A bíróság viszont első fokon elfogadta a felsorakoztatott tanúk egybehangzó állítását. Az adóhatóság döntését így hatályon kívül helyezték, ám az APEH az LB-hez fordult. Lomnici ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: a jogszabályok tételesen nem tartalmazzák ugyan, hogy milyen papírokkal bizonyítható a vagyongyarapodás, ám csak azok a dokumentumok fogadhatók el, amelyek hitelt érdemlően igazolják a bevételt. Ilyen lehet például a sorsoláson vagy fogadáson alapuló játékoknál a kifizetési bizonylat.

Az LB a konkrét ügyben talált is néhány ilyen papírt, ám azok mindössze két-hárommillió forintról szóltak. A legfelsőbb bírói fórum mindezek alapján úgy találta, hogy a korábban felsorakoztatott bizonyítékok rendszere - különösen a tanúvallomások - alapján nincs lehetőség a megállapított adóalaptól való eltérésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink