hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége a kiskapuknak: az egynapos foglalkoztatást is jelenteni kell az APEH-nál?

  • lapszemle

Végnapjait éli a papír alapú alkalmi munkavállalói könyv, pedig igencsak népszerű. A trükköző foglalkoztatók miatt az alkalmi munkavállalói könyv megszüntetését tervezik, így az alkalmi munkát is be kell majd jelenteni az APEH-nak, írja a Somogy megyei napilap.

Az idegenforgalomban és a mezőgazdaságban jelentős azoknak a cégeknek az aránya – előbbinél fele, utóbbinál negyven százaléka –, ahol a szezonális munkaerőigényt AM könyves munkavállalókkal elégítik ki.Májustól július végéig 500 könyvet adtak ki. Júniusban, júliusban a kiadott könyvek 80-90 százalékát diákok  igényelték. Elsősorban mezőgazdasági munkára – eper-, meggyszedés –, illetve vendéglátásra.

 A könyv óhatatlan előnye a munkaadó számára, hogy ily módon jóval alacsonyabb a foglalkoztatás költsége.Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség  (OMMF) szerint sokan még ezt az összeget is szeretnék megtakarítani, s ezért sok a visszaélés.  Jelenleg bőven van kiskapu. Például az alkalmi munkavállalói könyv és a kitöltéshez szükséges toll a ruha zsebében lapul. A könyvbe mindent beírnak, a napi bért is (ez természetesen a legalsó kategória legmagasabb tétele, ami után a közteherjegy csak 400 forint egy napra), és ha jön az ellenőrzés, a munkavállalónak csak a munkavégzés napját kell beírnia. Többször úgy buktak le: a toll és az írás egy soron belül is eltért. Bevett módszer, hogy speciális tollat használnak, amelynek felső vége olyan anyagot tartalmaz, amivel nyom nélkül kitörölhető a nap végén a tinta. Nem ritka a kamu szöveg: a könyvek az autóban maradtak és azt éppen szervizbe kellett vinni. Előfordul, hogy a bejelentett állandó munkaviszonyt közös megegyezéssel megszüntetik, majd a munkavállaló regisztráltatja magát álláskeresőként, álláskeresési járadékot, segélyt igényel, illetve alkalmi munkavállalói könyvet vált ki, és ezzel foglalkoztatják tovább.

Ezek miatt a szociális és munkaügyi szaktárca azt tervezi: megszűnik az alkalmi munkavállalói könyv, az alkalmi jogviszonyt a foglalkoztató az APEH adatbázisába történő bejelentéssel legalizálhatja. Akár egynapos foglalkoztatás esetén is jelenteni kellene a foglalkoztatást az APEH adatbázisába, amelyből a munkaügyi felügyelők elektronikus úton ellenőrizhetnek.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink