hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adószakértői javaslat: ki minek örül?

  • HVG

Új szerepkörben mutatkoztak be Magyarország négy legnagyobb adótanácsadó cégének szakértői. Ezúttal nem elégedtek meg azzal, hogy ügyfeleiket a meglévő adóelőírások közti eligazodásban, illetve az adómegtakarításban segítsék. A versenyképesség javítását, a foglalkoztatás bővítését és a feketegazdaság visszaszorítását remélik. A HVG cikkét olvashatják.


Még tavasszal olyan szakmai adókoncepció kidolgozására szövetkeztek, amely reményeik szerint éveken keresztül szolgálhatja a gazdaság versenyképességének javítását. A csapatban ott van az adókoncepciók kimunkálásában korábbi pénzügyminisztersége alatt már jártasságot szerző László Csaba, a KPMG adópartnere, továbbá Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa, Oszkó Péter, a Deloitte elnök-vezérigazgatója és Rencz Botond, az Ernst & Young regionális igazgatója. A team munkáját a Pénzügyminisztérium (PM) és a Magyar Nemzeti Bank segítette számításaival.

Az elképzelések már rövid távon is képesek a gazdasági növekedés gyors előremozdítására - állítják a szakértői anyag megalkotói, mondván, az első évben 2,8 százalékos inflációcsökkenés mellett 1 százalékos GDP-bővülés várható, ami több év alatt elérheti a 4,5 százalékot is. A javaslat elsősorban a vállalkozások adóterhein könnyítene, s bevezetésének előnyeit csak szűkebb körben élvezhetnék a magánszemély adózók. A csomag a személyi jövedelemadóban (szja) két kulcsot javasol, a mostani alsó mérték 18 százalékról 20-ra nőne, a felső pedig 36 százalékról 30-ra csökkenne. Az alacsonyabb kulccsal évi 15 millió forint jövedelemig lehetne adózni, az e fölötti részre pedig a magasabbal. A javaslat készítői szerint ugyanis továbbra is érvényesíteni kellene azt az elvet, hogy a tehetősebbek ne csak abszolút összegben, hanem arányaiban is nagyobb részt vállaljanak a közteherviselésben. Az összességében 500 milliárd forintos szja-könnyítésből így is a közepes és a magas jövedelműek profitálnának, miközben az alacsony keresetűeket hátrányosan érintené. A javaslat ugyanis abból indul ki, hogy az adóterhek elosztása rendkívül aránytalan a magas keresetűek kárára, miközben az alacsony bérűek közt jócskán vannak, akiknek a jövedelme többszöröse a hivatalosan bejelentettnek. Emiatt aztán megszüntetnék a jelenleg teljes egészében évi 1 millió 250 ezer forintos jövedelemig érvényesíthető adójóváírást, amit a rászorultaknál közvetlen támogatással pótolnának.

Ezt a jövedelemátrendezést nem támogatja a PM - derül ki kedden kiadott közleményükből -, mert "a bérből és fizetésből élők, a nyugdíjasok rosszabb helyzetbe kerülnének" annál, mint amivel a kormány 2009-re számol. A tárcánál egyébként azt is hangsúlyozták, hogy az adótanácsadók és más szervezetek adójavaslatai nagymértékben elősegítik a kormány munkáját a jövő évi adóváltoztatások előkészítésében.

Sokaknak fájna, ha - ahogy a négyek javasolják - megszűnne valamennyi átalányadó, így például az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás, az egyszerűsített vállalkozói adó, az őstermelők és az egyéni vállalkozók átalányadója. Az adótanácsadók érvei szerint nemcsak indokolatlanok ezek a különböző csoportoknak kedvező szabályok, hanem engedményeket eredményeznek a kötelező számlaadásban is, könnyítve ezáltal a bevételek eltitkolását. 

A teljes cikket olvassa el a HVG-ben!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink