hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A jövedéki adó és a Fidesz-javaslat

  • MTI

Az MSZP nem támogatja a Fidesz áremelkedés elleni kezdeményezésének tárgysorozatba vételét - mondta Tukacs István, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja szerdán Budapesten újságíróknak.


Ez az egyszeri beavatkozás nem fog kezelni semmit, a hatása eltűnik, a kereskedők "lenyelik" az általános forgalmi adó csökkentését - közölte a kormánypárti politikus, miután a bizottság tárgyalta az áremelkedés elleni kezdeményezést, az általános forgalmi adóról szóló törvény, valamint a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítását. Tukacs István szerint a mezőgazdaságban a felvásárlók nyomottabb árakat alkalmaznak majd, így végül is a termelők járnak rosszabbul.

Az üzemanyagokkal kapcsolatban kitért arra, hogy a kormány már megállapodott a fuvarozókkal az üzemanyagár-emelkedés kompenzálásáról. A szocialista képviselő utalt arra, hogy a kormány számításai szerint a Fidesz javaslata 320 milliárd forintos kiesést jelentene a költségvetésből.

A távhő árával kapcsolatban Tukacs István elmondta: szeptembertől mindenkinek alanyi jogon járna támogatás azzal a feltétellel, hogy a távhő mérhetőségének és szabályozhatóságának feltételeit megteremti; szorgalmazzák továbbá a panelprogram felgyorsítását is.

A képviselő kérdésre válaszolva kifejtette, minden távhőfogyasztó alanyi jogon megkapná számlájának 10-15 százalékát, de ezt a támogatást feltételekhez kötnék, vagyis 2010 őszéig a fogyasztóknak meg kell teremteniük a lakásonkénti mérhetőséget és a szabályozhatóságot. Ehhez az átálláshoz pályázati támogatást biztosítanak - jegyezte meg.

Tukacs István elmondta, szeptemberben lesznek kész a részletes szabályok. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke múlt szerdán jelentette be, hogy a benzin jövedéki adójának, valamint a távhő és az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentésére nyújtottak be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Számításaik szerint a jövedéki adó csökkentése után 15 forinttal lenne alacsonyabb az üzemanyag ára, míg a távhő és alapvető élelmiszerek esetében 20 százalékról 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink