hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Használtautó-beszámítás: tömeges ellenőrzést tarthat az APEH

  • HVG

Tömeges ellenőrzést indíthat az APEH az új autók értékesítését használt járgányok beszámításával reklámozó kereskedőknél, felbuzdulva a Legfelsőbb Bíróság minapi döntésén.

Még nem tudni, egyedi vagy gyakran alkalmazott technikával járt-e el az az új autók vételénél használt kocsikat beszámító zalaegerszegi autókereskedő, akire az adóhatóság - a Legfelsőbb Bíróság (LB) megfellebbezhetetlen jóváhagyásával - tízmilliós adóhiányt s ugyanilyen nagyságrendű adó- és mulasztási bírságot, valamint késedelmi pótlékot vetett ki. Az elmeszelt kereskedő több száz társához hasonlóan a reálisnál magasabb áron számította be új autót vevő ügyfelei használt kocsiját, amelyet később ennél olcsóbban adott el. A használt autó csábos beszámítása az új négykerekű árába - ami nem más, mint az árengedmény egy speciális formája - évek óta bevett piacmegdolgozó módszer, aminek a költségeit nem a kereskedők, hanem a gyártók állják.

A zalaegerszegi kereskedőnél - amely egyébként 2006. évi 3,8 milliárd forintos nettó árbevételével a megyében az egyik legnagyobb - a 2003-as és 2004-es éveket 2005 tavaszán ellenőrző Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) azonban fennakadt ezen a technikán, pontosabban annak számviteli dokumentálásán. Az adásvételi szerződések és a könyvelés szerint ugyanis a kereskedő először készpénzért megvásárolta az öreg járműveket a tulajdonosaiktól, akik utóbb e pénzt befizették az új autó vételárának részeként. A számlákból úgy tűnt, mintha készpénzmozgás történt volna, holott valójában nem volt: ha egy csotrogányt mondjuk félmillió forintos áron számított be a kereskedő, akkor a kuncsaft ennyivel kevesebbért kapta meg az új autót. A későbbiekben a kereskedő eladta a használt autót, mint az LB döntésének indokolásából kiderül: "a vételi ártól eltérően, irreálisan alacsony - esetenként egyforintos - áron, többnyire annak a magánszemélynek, akitől azt előzőleg megvásárolta".

Az adórevizorok LB által szentesített álláspontja szerint az ily módon könyvelt konstrukció 2003-ban természetbeni juttatásnak, 2004-től pedig egyéb jövedelem adásának minősül azoknál, akik a piacinál kedvezőbb áron jutottak használt autóhoz. Márpedig a természetbeni juttatás után a kereskedőnek 44 százalékos személyi jövedelemadót (szja) és 11 százalékos egészségügyi hozzájárulást kellett volna fizetnie, az egyéb jövedelemre pedig 38 százalékos adóelőleget kellett volna levonnia. Az akkori szja-törvény szerint, ha a kifizetőnek nem volt lehetősége arra, hogy az adóelőleget levonja - s ez vonatkozik a zalaegerszegi autókereskedőre -, akkor ügyfeleinek igazolást kellett volna adniuk arról, hogy adófizetési kötelezettségük keletkezett. Mivel ilyen igazolás nem volt, az APEH úgy vette, mintha az adót a kereskedőnek kellett volna befizetnie. 

A teljes cikket olassa el a HVG legfrissebb számában!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink