hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ahol nincs regisztrációs adó és súlyadó

  • HVG

Évente több milliárd forint bevételtől esik el a büdzsé amiatt, hogy élelmes magyarok külföldi rendszámú autókat vásárolnak vagy lízingelnek. A szlovákiai ügyletek jogszerűségét már vizsgálja a magyar vámhatóság.

Nekem már soha többé nem lesz magyar rendszámos autóm, vérlázító ugyanis az a sok lehúzás, ami itt megy, nem is beszélve a hozzá kapcsolódó bürokráciáról. Ha így szaporodnak, pár év múlva a külföldi rendszámosok fogják kitenni az autópark száz százalékát - ragadtatta magát elkeseredettségében némi túlzásra a minap az index.hu fórumának egyik hozzászólója. Ő is ahhoz az utóbbi években egyre népesebb táborhoz tartozik, amelynek tagjai magyar állampolgárként kifejezetten azért tulajdonolnak, lízingelnek, illetve bérelnek külföldi rendszámú gépkocsit, mert az a hazainál olcsóbban szerezhető be.

A költségmegtakarítás alapvetően három tételből adódik össze: a magyarországinál alacsonyabb regisztrációs adóból (már ha van, hiszen egyes országokban nincs is effajta közteher); a kisebb általános forgalmi adóból (áfa); valamint abból, hogy a nagyobb verseny miatt a biztosítók is alacsonyabb díjakat számítanak fel. A tavalyi év végéig még az is kedvezőbb volt külföldön, hogy a bérbevevő visszaigényelhette a lízingdíjak utáni áfát. Az Országgyűlés döntése értelmében azonban 2008. január 1-jétől már Magyarországon is levonhatják az üzletszerűen bérletet biztosító flottakezelő cégek beszerzéskor a bérbe adott autók 20 százalékos áfáját, ami akár ötödével is csökkentheti a kiszámlázott lízingdíjakat. Még így is maradt azonban bőven versenyhátrány. Minél nagyobb értékű a járgány, annál többet lehet megspórolni. "Egy 10 millió forintot érő új személygépkocsi például külföldön akár 1,5-2 millióval is kevesebbe kerülhet, mint itthon" - állítja Gáti Tamás, a Magyar Lízingszövetség elnökségi tagja, a LeasePlan Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A külföldi rendszámú autók beszerzése Magyarország 2004. májusi EU-tagsága óta dívik, a szolgáltatások és áruk szabad áramlása mint alapjog szerint ugyanis a külföldi tulajdonú gépkocsik bérlése és használata is megengedett. 

A teljes cikket olvassa el a HVG e heti számában!
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink