hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

APEH-tervek: külföldre menekített pénzek visszaszerzése és korszerűbb adóbevallás

  • Vágyi Ferenc Róbert

Versenyezniük kell a különböző országok adóhatóságainak, melyikük a leleményesebb az átcsoportosított adóalapok leleplezésénél. A vállalkozások ugyanis arra törekszenek, hogy a legnagyobb eredményt ott mutassák ki, ahol a legkisebb az adóteher. A magyar adóhivatal külön csapatot képez az országból kivitt adózatlan jövedelem, illetve vagyon visszaszerzésére. Miket tervez még a következő négy ében az APEH?

Az eredménykimutatás egyik eszköze pedig a transzferárak "célirányos" alakítása lehet. A transzferárakon keresztül történő jövedelem-átcsoportosítással jelentős adóalapok kerülhetnek át egyik országból a másikba, s hogy az egyes országok mekkora szeletet hasítanak ki a "tortából", jelentős mértékben függ majd a nemzeti adóhatóságok felkészültségétől - hívták fel a tanácsadó cégek a figyelmet pénteken, a II. Nemzetközi Adókonferenciaán. 

Transzferárak és ellenőrzés
A 2007-ben elvégzett 609 vizsgálat nyomán 4 milliárd forintnyi megállapítás tett az adóhivatal. A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületének (MOKLASZ) becslése szerint az ebből származó bevétel fokozott ellenőrzéssel megtízszerezhető.
A határon átnyúló ügyletek volumene folyamatosan növekszik, becslések szerint a világkereskedelem közel kétharmada kapcsolt vállalkozások között zajlik. Nem csoda hát, ha az adóhatóságok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a transzferáraknak, vagyis a kapcsolt felek között alkalmazott elszámoló áraknak. A magyar adóhatóság is érti az idők szavát - derült ki a konferencián, ahol Szikora János, az APEH elnöke elmondta: "a világban tanulnak a kollégák". Az APEH tervei között szerepel egy olyan csapat kiképzése is, amely vissza tudja hozni az országba az adó kikerülésével kivitt pénzt.
    
Az adóhatóság emellett a jövőben küldetésének tekinti, hogy magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtson valamint a következetes fellépést a tudatos adómegkerülőkkel szemben. Fő stratégiai célként fogalmazta meg az ellenőrzés eredményességét és hatékonyságát javító eszközök és módszerek bevezetését. Hatékonyabb szervezet, felkészült apparátus kialakítását tervezi, nem beszélve a szervezet külső és belső megítélésének javításáról.

APEH-eredmények egy év alatt
Sikerült az adóbevallások számát a korábbi 59 féléről 23 félére csökkenteni (ehhez  hozzájön még a 10 féle kontrolladat-szolgáltatás). Egyszerűsödött a bevallási nyomtatványok adattartalma.
Egységes kitöltési útmutatók alakítottak ki, melyek példákkal segítik az adózók munkáját.
Bevezették, hogy a pótbevallásokat ugyanazon az eredeti nyomtatványon lehet pótolni és beadni - ismertette Szikora János a kétnapos konferencián.
Az APEH további tervei: 

• Ügyféltájékoztatás korszerűsítése (Ide tartoznak az ügyfélkapcsolati csatornák stratégiájának kialakítása, a kirendeltséghálózat optimalizálása, a tájékoztatási tevékenység mennyiségi és minőségi javítása, a Contact Centerek alkalmassá tétele az internetalapú hang- és videóhívások és adatküldések fogadására, az e-mailen keresztüli interaktív kommunikáció, a digitális televíziós technika alkalmazása)
• Elektronikus ügyintézési lehetőségek szélesebb körű alkalmazása (Ezen belül az adóhatósági adómegállapítás szélesebb körben való elterjesztése, adóbevallások adattartalmának csökkentése, bevallások felhasználóbarát kialakítása)
• Adóbevallási rendszer korszerűsítése

Az adóhivatal elnöke reméli, hogy az adóhatóság eléri 2012-re a legfejlettebb országok szintjét és kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy keresik a szorosabb együttműködési lehetőséget mind a szakmai szervezetekkel (így többek között a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesületével is), mind az önkormányzatokkal. 




Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink