hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kovács László: kettős kihívás előtt áll az uniós vámszolgálat

  • MTI

A hagyományos feladat, az adók és vámok beszedése mellett új kihívás a vámszolgálat számára a korszerűbb, gyorsabb ügyintézés, mely ugyanakkor növekvő forgalommal, és növekvő veszéllyel is jár.

Tehát az egyik oldalon a versenyképességet kell növelni, a másikon pedig a biztonságot. Ebbe a munkába a magyar vámszervek is eredményesen kapcsolódnak be - tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a feladatok hatékony elvégzése érdekében egyszerűsítették a közösségi vámkódexet. Erre, mint jogi alapra épül rá az elektronikus vámrendszer, ami a munka technológiai hátterét jelenti. 

Fontosnak nevezte az együttműködést a 27 uniós vámszolgálat között, belföldön a rendészeti szervekkel, valamint az ipar képviselőivel is. Kovács László szerint a hamisított termékeket csak az ipar segítségével tudják hatékonyan kiszűrni. Szólt arról is, hogy az utóbbi időben egyre nő a gyógyszerhamisítások száma: egy év alatt, 2006-ról 2007-re az elkobzott mennyiség 52 százalékkal emelkedett. Kiemelte még a kozmetikai termékeket, amelyekből 2007-ben az előző évinél 260 százalékkal nagyobb mennyiséget foglaltak le a vámosok az EU-ban. Kovács László hangsúlyozta: Röszke nagyon fontos feladatot lát el, itt főleg cigarettát, szeszes italt, kábítószert próbálnak az unióba juttatni, aminek megakadályozása a magyar vámszolgálat feladata. "Emellett hagyományos feladatait is eredményesen végzi a magyar vámszolgálat, hisz a vámbevételek szempontjából az unióban a negyedik helyen állunk, Németország, Franciaország és Hollandia után" - mondta az adó- és vámügyi biztos
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink