hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hegyi és a jövedéki adó: a benzinfalók helyett enregiatakarékos autók

  • MTI

Ne az adót, hanem a fogyasztást mérsékeljük! – írja sajtóközleményében a Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja.



Az üzemanyagárak emelkedése Hegyi Gyula képviselő szerint nem átmeneti jelenség, hanem várhatóan hosszú távú folyamat. Az Európai Parlament szocialista tagja ezért nem javasolja, hogy a magyar kormány a jövedéki adó csökkentésével igyekezzen "a határon megállítani" a világgazdasági folyamatokat.

Hegyi Gyula szerint nem adócsökkentéssel, hanem ésszerű közlekedéspolitikával kell reagálnunk az energiaválságra. A képviselő javaslata szerint a „fuvarozásban újra fel kell fedezni a vasutat, a benzinfaló gépkocsik helyett az energiatakarékos, alacsony fogyasztású autókra kell átállnunk, s az egyéni közlekedés helyett a tömegközlekedést kell támogatni”.

Az adócsökkentés nehéz helyzetbe hozná a költségvetést, kevesebb pénz jutna fontos közösségi kiadásokra, s végső soron a kisemberek fizetnék meg az árát – hangsúlyozta a politikus. Hegyi Gyula emlékeztet arra, hogy Barack Obama amerikai elnökjelölt "olcsó propagandafogásnak" minősítette az ötletet, helyette azt javasolta, hogy az amerikaiak változtassák meg közlekedési szokásaikat.

A szocialista képviselő arra is felhívja a figyelmet, hogy részleges áfa-csökkentéshez az EU 27 tagországának egyetértése szükséges. Az EU pénzügyminiszterei pedig még 2005-ben eldöntötték, hogy pusztán az emelkedő árak miatt nem szabad csökkenteni az üzemanyagok forgalmi adójának kulcsát, s ezt azóta többször is megerősítették.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink