hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsökkentés Németországban?

  • MTI

Liberális gazdaságpolitikai arculatának erősítése jegyében nagyszabású adócsökkentést javasolt müncheni kongresszusán a német Szabad Demokrata Párt.

A vasárnap véget ért kétnapos - a "Több szabadságot és több jólétet" jelmondat jegyében lezajlott tanácskozáson a részvevők elfogadták a jövő évi parlamenti választásokra való felkészülés programját. Megerősítették a Guido Westerwelle pártelnök által javasolt szövetségi politikát, amelynek lényege, hogy a jelenleg ellenzékben lévő párt csakis a konzervatívokkal hajlandó koalícióra lépni a jövő évi választásokon. A pártelnök felhívására elutasították Kurt Beck szociáldemokrata pártvezető előző napi együttműködési ajánlatát, élesen bírálva, következetlenséggel és hitelképességének elvesztésével vádolva az SPD-t. Westerwelle úgy vélte, hogy nincs meg a szükséges alap az FDP és az SPD közötti együttműködéshez. "Nem lehet egyszerre a Zöldeknek és a Baloldal pártjának udvarolni, ugyanakkor az FDP-nek is kézcsókot dobnihangsúlyozta. 

Westerwelle kongresszusi beszédében bírálta a hivatalban lévő nagykoalíciós kormányt is, a szabadságjogok durva korlátozását, illetve megnyirbálását róva fel a hatóságoknak. Ennek kapcsán a pártelnök elsősorban azokra az intézkedésekre utalt, amelyeket a kormány a biztonság erősítésének ürügyén léptetett életbe, különös tekintettel az internet ellenőrzésére és a telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos adatok tárolására. Megítélése szerint az országban jelentősen korlátozták a banktitok érvényesülését is. 

A pártelnök bírálta a kormány kül- és gazdaságpolitikáját is. Az előbbivel kapcsolatban azt rótta fel, hogy Merkel kancellár és Steinmeier külügyminiszter "külön-külön külpolitikát" folytat, s ez - mint hangsúlyozta - ellentétes Németország érdekeivel. Westerwelle annak a nézetének adott hangot, hogy a hibás gazdaságpolitikai lépések következtében jelentősen megnövekedtek a lakosság terhei, különös tekintettel az adóterhekre. 

A szabaddemokrata pártelnök közölte, hogy pártja a hivatalban lévő államfőt, Horst Köhlert támogatja a jövő évi elnökválasztáson. Ugyanakkor támadta a szociáldemokratákat, amiért saját jelöltet indítanak Köhlerrel szemben. Westerwelle ennek kapcsán azt rótta fel az SPD-nek, hogy együttműködik a Baloldal pártjával. A küldöttek háromlépcsős adórendszerre tettek javaslatot, amely mindegyik jövedelemcsoportban a jelenleginél kisebb adót irányoz elő. Egyidejűleg adócsökkentést javasoltak más területeken is. A német Szabad Demokrata Párt taglétszáma megközelíti a 65 ezret. A párt képviselői a 16 tartományból 12-ben rendelkeznek helyi parlamenti képviselővel, s ebből 3-ban a kereszténydemokrata CDU-val közösen kormányoznak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink