hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Melegek is kaphatnak adókedvezményt Ausztráliában

  • MTI

Az ausztrál törvényhozás közel száz diszkriminatív törvény eltörlésére készül, hogy végre ugyanazok a jogok illessék meg a meleg párokat pénzügyi és szociális téren, mint a heteroszexuális házaspárokat és élettársakat.



A házassági törvényhez ugyanakkor nem nyúlnak hozzá, Robert McClelland ausztrál főállamügyész szerdai közleménye megerősítette: "a kormány hisz abban, hogy a házasság férfi és nő között jön létre".

McClelland sajtóértekezletén elmondta, hogy a törvények megváltoztatására 2009 közepéig folyamatosan kerül sor. Az azonos nemű párok diszkriminációjának megszüntetését még tavalyi kampányában ígérte meg a novemberi választásokból győztesként kikerült Munkáspárt.

A változtatások az adózást, a nyugdíjat, a társadalombiztosítást, az egészségügyet, az időskori ellátást, az idősek jövedelmét, a munkások fizetését és az alkalmazottak jogosultságait érintik. "Jelentős lépésként a reformok biztosítják, hogy a gyerekeket nem érheti hátrány a családjuk összetétele miatt" - hangsúlyozta a főállamügyész.

Az ausztrál meleg párokat egyelőre kevés vagy szinte semmi jog nem illeti meg partnerük halála esetén. Nem részesülnek özvegyi nyugellátásban, míg a házaspárok vagy a heteroszexuális élettársak számára biztosított ez a jog. A házasokat megillető adókedvezményekre sem számíthatnak a melegek, és haláluk után gyermekeik sem kaphatnak utánuk juttatást. A melegek gyermekgondozási szabadsága is megoldódik a törvényváltoztatásokkal.

A melegjogi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy az azonos nemű párok hátrányos megkülönböztetése csak akkor lehet a múlté, ha végre elismerik a házasságukat, addig bizonyosan nem lesznek egyenlő jogú ausztrál állampolgárok.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink