hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vörös szőnyeget és kevesebb adónemet a vállalkozóknak

  • adozona.hu

Egyszerűbb, áttekinthető adórendszer, a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése, a gazdasági kilátások javulása, az adónemek számának csökkentése – többek között ezek a javaslatok hangzottak el a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal mai ülésén, ahol két tanulmányt mutattak be.

A cégméret és az alkalmazottak számának növekedése ugrásszerűen megnövelheti a fizetendő adófajták számát – hangzott el a Pécsi Tudományegyetem docensének előadásában. Szerb László, a Közgazdaságtudományi Kar munkatársa arról is beszámolt, egy 100 „tipikus kisvállalatot” (maximum 49 alkalmazott és 50 millió forintos bevétel) vizsgáló minta eredményei szerint átlagosan 12 adót fizetnek a cégek, legtöbbet foglalkoztatási adók (7) címén. A felmérés azt is kiderítette, hogy a tájékozódás is igen sok időt vesz el a cégvezetőktől, leginkább az internetes keresés, a könyvelővel folytatott konzultáció és a témához kapcsolódó sajtó olvasása foglalja le őket, de a listán szerepelt még az APEH megkeresése és a szakmai továbbképzés is.

A kutatócsoport a „leginkább időrabló feladatokat” is sorra vette, eszerint a számlák előkészítése és a könyvelővel történő egyeztetés a legidőrablóbb, ezt követi a bevallás elkészítése, a pénztárkönyv vezetése és a jogszabálykövetés. A kutatásban résztvevők vállalkozók a bevallások egyszerűsítését, az elektronikus ügyintézést, a hatékonyabb APEH-tájékoztatást, az adóneme számának csökkentését és a jogszabályi környezet stabilitását említették mint üdvös és kívánatos változást. A kutatócsoport javaslata is többek között erre rímel: csökkentés az adóneme számában, a kivételekben, direkt költségekben, a felesleges adminisztráció megszűntetése.

A gazdasági kilátások javítása, az ellenőrzések hatékonyságának növelése, a jogszabály-követők támogatása és társadalmi szemléletváltás – egészítette ki az első előadást Lukács János, a Budapesti Corvinus Egyetem kutatócsoportjának képviseletében. Előadásában kitért arra is, hogy dicséretes az Európai Uniós irányelvek követése, de szem előtt kell tartani, hogy azok sem mindig következetesek. Hangsúlyozta a társadalmi szemléletváltás fontosságát és az adóelkerülést támogató üzleti kultúra változásának szükségességét.

Fontos kívánalomként említették a szakemberek az átlátható, hosszú távra szóló, világos, érthető adótörvények nélkülözhetetlenek a hatékonyabb adózás érdekében. Az adóbevallás egyszerűsítése és a felesleges adatkérés megszüntetése is szükséges lenne.

Az adóreform elmaradását konstatálva a megszólalók adózással kapcsolatos adminisztratív terhek csökkentését kulcsfontosságúnak tartották a kis- és középvállalatok versenyképességének biztosításához, mert adminisztrációs terheiknek 50 százaléka az adózással kapcsolatos.  Francia példára utalva elhangzott, hogy a francia nemzeti fejlesztési terv egyik szakembere úgy nyilatkozott: a vállalkozók elé vörös szőnyeget kellene teríteni, mert csak gazdag válllakozások tehetnek gazdaggá egy országot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink