hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbotrány: a banktitoknak hét élete van

  • HVG

Otmar Hasler miniszterelnök szerint az ellenőrzés rendszerén van még javítanivaló, bár ő úgy véli, már eddig is sokat tettek. A nemzetközi nyomásnak ellenállva Liechtenstein kitart a gazdasága és jóléte alapját jelentő banktitok mellett.

A banktitoknak hét élete van! - a mondás a svájci bankszövetség elnökétől, Pierre Mirabaud-tól származik, ám magukévá tették Liechtensteinben is a Németországban kirobbant adócsalási botrány nyomán. A pénzügyi szolgáltatásainak köszönhetően virágzó, 35 ezer lakosú, 160 négyzetkilométernyi területű, Ausztria és Svájc közé ékelődő országocska vezetői és lakói teljes összhangban kifelé mutogatnak: szerintük a túl szigorú német adórendszer az oka annak, hogy sokan a hercegségben helyezik el a pénzüket.

Az immár Svédországtól Nagy-Britannián keresztül az Egyesült Államokig a világ minden tájáról érkező támadásokra reagálva Otmar Hasler miniszterelnök annyit ismert el, hogy az ellenőrzés rendszerén van még javítanivaló, bár ő úgy véli, már eddig is sokat tettek. Az ezredforduló óta Liechtenstein pénzügyi ellenőrző szervezetet állított fel, megerősítette a bankfelügyeletet, jogsegély-szolgálati megállapodást kötött az USA-val, csatlakozott több terrorizmusellenes intézkedéshez. Elfogadta az EU első és második pénzmosás elleni irányelvét, 2005-ben vagyon-képviseleti törvényt alkotott, és most csalásellenes egyezményről tárgyal Brüsszellel.

A Liechteinsteinről szóló cikket a hvg.hu oldalon olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink