hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi lottó magyar adója, rokkantnyugdíjas bevallása, Start-járulékalap

  • adozona.hu

Hogyan kell adózni külföldi szervezésű lottó után magyarországon? Számítható-e időarányosan a Start-járulékalap a havi bevallásban? Hogyan adózik a 2007-ben rokkantnyugdíjas munkavállaló? Kérdezzen Ön is!

A magyar adózási törvényeket átnézve nem találtam egyértelmű állásfoglalást arra, hogy milyen adózási szabályokat kell követni magyar állampolgároknak, amennyiben külföldi szervezésű lottón játszanak. Ma már egyre nagyobb figyelem övezi a több EU-s tagállam által szervezett EuroMillions nevű lottójátékot. Interneten keresztül bárki vehet virtuális szelvényt, vagy akár külföldre utazva szokványos szelvényt. A jogszabályok homályosak, szeretnék tisztán látni.

Abban az esetben, ha a kettős adóztatás elkerülésére a nyeremény forrása szerinti országgal Magyarország nemzetközi egyezményt kötött, akkor a nyeremény összege Magyarországon lesz adóköteles, ezen belül egyéb összevonandó jövedelemnek minősül az e címen megszerzett összeg. Amennyiben a nyeremény forrása szerinti országgal nincs egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére, akkor mindkét országban adóköteles lesz a nyeremény összege azzal, hogy a külföldön megfizetett adó 90 százaléka betudható a Magyarországon megállapított és bevallot adó összegébe, azaz csökkenti a fizetendő adót.

Egy dolgozónk számára belépéskori töredék hónapra (2006.03.13-2006.03.31-ig) számfejtett 195.652 forint bruttó munkabér esetében is a maximálisan lehetséges 125 ezer forintot vette figyelembe a bérprogramunk a 15 százalékos "Start"-os járulékfizetés alapjaként. A 2006. évről szóló NYENYI adatszolgáltatás során hibalistára került az érintett dolgozónk adata, holott a havi adó-és járulékbevallásban (pontosabban ez esetben a 06081K bevallásban) ennek a a dolgozónak az adatát az elektronikus bevallási rendszer hibaüzenet nélkül feldolgozta és az adófolyószámlára könyvelte. Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságtól kapott szóbeli válasz szerint a 125 ezer forintos maximális Start-járulék alap időarányosan számítandó. Valóban így van-e, melyik törvényhely értelmezéséből adódik így? Miért nem jelezte a hibát a havi járulékbavallási rendszer? Mi a teendőnk (önellenőrzés)?

Egyetértünk a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság szóban adott tájékoztatásával, mely szerint a 125 ezer forintos Start járulékalapot a foglalkoztatás időtartamával arányosan kell megállapítani. A konkrét esetben önellenőrizni kell.

Édesanyám eddig 50 százalékos nyugdíjas volt, mellette 6 órában be volt jelentve egy kft-nél, s még ebben az évben teljes rokkantnyugdíjas lett. Gondnokaként én intézem az ügyeit. 2008-ban, mikor be kell adni az adóbevallását, kell nekem adóbevallást csinálnom a nyugdíjáról, vagy csak a munkáltatójának kell?

Az édesanyja 2007-ben nyugdíjat és emellett munkaviszonyból származó jövedelmet is szerzett. Emiatt őt – illetve gondnokként Önt is – 2008. május 20-ig bevallási kötelezettség terheli. Az édesanyja bevallásában szerepeltetnie kell a munkaviszonyból származó jövedelmet, illetve a nyugdíjat is mint adóterhet nem viselő járandóságot. Mindkét összeget a kifizetőktől – a munkáltatótól és a nyugdíjfolyósítótól – kapott igazolások alapján tudja a bevallani. Ha az édesanyjának más jövedelme is volt 2007-ben, a bevallásban erről is számot kell adni. Tekintettel arra, hogy az Ön édesanyja már nem áll munkaviszonyban, illetve mivel munkáltatókon kívül más forrásból is részesült jövedelemben, így a volt munkáltatója nem állapíthatja meg az adóját. Ezért Önnek – mint édesanyja gondnokának, törvényes képviselőként aláírva – kell a bevallást beadnia.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink