hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hol a legvonzóbb a társaságiadó-rendszer?

  • adozona.hu

Ciprusnak, Írországnak és Svájcnak van a legvonzóbb társaságiadó-rendszere Európában a KPMG nemzetközi felmérése szerint, amelyben nagyvállalatok adószakértőit arról kérdezték, mennyire tartják vonzónak országuk adórendszerét más európai államokhoz viszonyítva. Az éllovasok pozíciójukat saját adórendszerük stabilitásának, értelmezhetőségének és a viszonylag alacsony adókulcsoknak köszönhetik. Csehország, Románia és Görögország a sereghajtók közé tartozik – ott az adórendszer bonyolultsága, valamint a sok és túl gyakori adóváltozás volt a fő kritika. Magyarország tizenegyedik a rangsorban.

Az Európai Unióhoz Magyarországgal egy időben, 2004-ben csatlakozott országok közül Málta, Észtország és Szlovákia kapta a legjobb értékelést az adózási rendszer tekintetében, megelőzve hazánkat. Bár Lengyelország és Csehország gazdasága egyaránt látványosan növekszik, mindkét ország a leggyengébben szereplő öt állam között van társaságiadó-rendszerük alapján a vizsgált 28 országból, mutatott rá Mike Glover, a KPMG adóosztályának vezető partnere. „Ez nem azt jelenti, hogy az adó ne lenne fontos, de a befektetési döntéseket sok egyéb tényező is befolyásolja” – hangsúlyozta Mike Glover.

A legjobb eredményt elért országok mindegyike magas minősítést kapott az adószabályozás értelmezése, az adószabályok stabilitása, illetve a viszonylag alacsony mértékű adókulcsok szempontjából. A három leggyengébben szereplő állam, Csehország, Románia és Görögország a gyakran változó és bonyolult szabályozás miatt került a lista végére.

A felmérés arra is rámutatott, hogy a gyenge adórendszerrel működő országok esetében mindez nem csupán a belföldi, hanem a nemzetközi kereskedelemben is hátrányt jelent a cégek számára – a válaszadók 70 százaléka vélekedett hasonlóan. Ugyanakkor a pozitív értékelést kapott államok képviselőinek mindössze 43 százaléka gondolja úgy, hogy a vonzó adórendszer előnyökkel jár a nemzetközi versenyben.

Sue Bonney, a KPMG Europe LLP adórészlegének vezetője és cégtársa, a következőképpen kommentálta a kutatás eredményét: „Érdekes az a nézet, miszerint egy komplex adórendszer akadálya lehet a versenyképességnek, viszont relatíve kevés ember érzi úgy, hogy az egyszerűbb szabályozás az alacsonyabb rátákkal elősegíti a versenyt. A legtöbb kormány világszerte úgy tekinti az adót, mint a belföldi gazdaságot támogató eszközt, miközben a felmérés azt támasztja alá, hogy a megfelelő adórendszer csak egy része az üzletet támogató lépéseknek. A jó infrastruktúra, a képzett munkaerő, hozzáférés a nyersanyagokhoz és a piacokhoz ugyanolyan fontos tényezők.”

A felmérés többek között vizsgálta a résztvevők álláspontját a hazai adórendszer sajátos elemeiről, beleértve a következetességet, a túlóra kérdését, az adójogszabályok mennyiségét, az adókulcsokat és az adóhatóságokkal ápolt viszonyt.

Európai szinten az adójogszabályok mennyisége a legkevésbé vonzó, 28 százalékos értékeléssel. Ez az eredmény azonban államonként óriási különbségeket rejt, így például a ciprusi válaszadók 100 százaléka vonzónak ítélte ebből a szempontból hazáját, míg a romániai megkérdezettek úgy nyilatkoztak, hogy országukban túl sok a jogszabály.

Az adóhatóságokkal ápolt viszonyt általában pozitívan értékelték a megkérdezettek. Ezek közül is kiemelkedik Írország, Svájc, Észtország, Finnország, Dánia, Szlovénia és Litvánia. A kevésbé elégedettek ebből a szempontból Németország, Spanyolország, Olaszország, Csehország és Görögország polgárai.

„Az eredmény azt mutatja, hogy Európa üzleti életében nem kívánatos tényező a bizonytalanság és a bonyolultság. Az adótörvények terjedelme roppant nagy és átláthatatlan. Ezek egyszerűsítése igazi kihívás elé állítja az európai adóhatóságokat” - véli Sue Bonney.


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink