hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kóka János: liberális fordulatra van szükség az adózásban

  • MTI

Liberális fordulatra van szükség a közteherviselésben; a közigazgatás kiadásainak visszafogásával teremthető meg a mozgástér az érzékelhető adócsökkentéshez - mondta Kóka János, az SZDSZ elnöke egy konferencián.



A Republikon Intézet által szervezett "Nyitott szemmel a közteherviselésről" című gazdaságpolitikai fórum sajtótájékoztatóján a pártelnök elmondta: 2008-ban, 2009-ben Magyarországnak újra be kell kapcsolódnia a regionális adóversenybe.

Az SZDSZ elnöke szerint külső és belső kockázatok egyaránt nehezítik a hosszú távú növekedést. Példaként említette a befektetők kivárását, illetve a tőkekivonás kérdését.

Kóka János úgy látja, hogy van összefüggés a gazdasági növekedés gyorsulása és az adóterhelés csökkentése között. Hangsúlyozta, hogy továbbra is az egyik legnagyobb problémát az állam túlköltekezése okozza. Hozzátette: a költségvetési szervek túlköltekezését 2007-ben sem sikerült megállítani. Kóka János hangsúlyozta azt is, hogy csökkenteni kell az osztogatás lehetőségét is.

Mihályi Péter, a Veszprémi Egyetem és a CEU tanára, közgazdász kijelentette: "nincsenek könnyű megoldások ahhoz, hogy Magyarország felzárkózhasson". Szerinte évtizedes beidegződéseket kellene feladni.

Olyan adócsomag lehet eredményes, amely egységes, nagy, átlátható, egyszerű és meggyőző - vélekedett a közgazdász. Szerinte olyan szektorsemleges, lényegében egykulcsos adózást kell bevezetni, ahol az adózók 70-80 százaléka egységes, egykulcsos adót fizetne, ám a legalacsonyabb jövedelműeké és a legmagasabbaké ettől eltérne. A legalacsonyabb jövedelműeknél legyen ténylegesen 0 kulcsos sáv - tette hozzá.

Mihályi Péter úgy vélte, a sikeres reformhoz arra is szükség van, hogy a koalíciós pártok között egységes álláspont alakuljon ki. Elkerülhetetlen, hogy bevonják a munkavállalói és a munkaadói érdekvédelmi szervezetek képviselőit.

A közgazdász szerint mindezeket még az euró bevezetése előtt végre kell hajtani, ám a konferencián céldátum nem hangzott el. Mihályi Péter megjegyezte, hogy 2010 után bármilyen kormány is lesz hatalmon, sokkal nehezebb lesz végigvinni a reformokat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink