hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sürgős bejelentések: visszaigénylés és csoportos adóalanyiság

  • adozona.hu

Az új áfatörvény kapcsán a negatív elszámolandó adó visszatérítésének igénylése és a csoportos adóalanyiság bejelentése kapcsán is érdemes tekintettel lenni a határidőkre év végén és év elején - figyelmeztet a PricewaterhouseCoopers hírlevele.

Az új szabály szerinti visszaigénylés bejelentése
Az új áfatörvény lényegesen leegyszerűsítette a negatív elszámolandó adó visszatérítésének szabályait, hiszen már csak az egyes adómegállapítási időszakokban felmerült, negatív elszámolandó adó tényleges összegétől függ a  visszaigénylési jog lehetősége - olvasható a PwC hírlevélben. Fontos azonban megjegyezni, hogy e kedvezőbb szabály alkalmazására már lehetősége van az adóalanynak a 2007-es utolsó bevallási időszakban is, amennyiben a visszaigénylési kérelmüket 2008. január 1-jét követően adják be. Vagyis az adóalany 2007-es utolsó bevallási időszakára vonatkozóan a 2008. január 20-áig esedékes bevallásában már élhet ezzel a lehetőséggel, függetlenül attól, hogy a 2007. december 31-ig hatályos áfatörvény szerint nem lenne jogosultsága a negatív elszámolandó adó visszatérítésére. 

Ezzel a lehetőséggel azonban csak az élhet, aki előzetes bejelentés alapján az új törvény hatálybalépését követően kérelmezi negatív elszámolandó adójának visszatérítését. (A 2008. január 20-ig beadott bevallásokban lehet e lehetőséggel élni.) Ennek elmulasztása esetén még a régi áfatörvény rendelkezései lesznek irányadóak, amely likviditási szempontból hátrányosabb helyzetet teremthet - figyelmeztet a könyvvizsgáló.

Csoportos adóalanyiság bejelentése
Az új áfatörvény kihirdetésének napjától, vagyis 2007. november 15-étől lehetősége van az egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban lévő társaságoknak arra, hogy kérelmet nyújtsanak be az adóhatósághoz annak érdekében, hogy 2008. január 1-jétől csoportos adóalanyként működhessenek tovább és élvezhessék az ebből származó előnyöket. A kérelemhez elkészült a 08T113. számú formanyomtatvány, amely letölthető az adóhivatal honlapjáról - írja a PwC. 

Fontos azonban tudni, hogy mivel az adóhatóságnak e kérelem elbírálására 30 nap áll rendelkezésére, azon adóalanyoknak, amelyek 2008. január 1- jétől biztosan csoportos adóalanyiság formájában kívánják folytatni tevékenységüket, minél hamarabb indokolt beadni kérelmüket. Ezzel elkerülhetővé válik, hogy adott esetben csak január közepétől indulhasson el az új adóalanyi státusuk. A csoportos adóalanyok várhatóan a Kiemelt Adózók Igazgatóságához fognak tartozni, a kérelmet azonban a mindenkori képviselő székhelye szerinti illetékes adóhatósághoz kell benyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink