hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóbevallás: egyszerűbb, könnyebb, gyorsabb 2008-tól

  • adozona.hu

Jövőre jelentősen csökken a bevallások száma. A korszerűsítés keretében egyszerűsödik az internetes programok használata, kevesebb lesz a hibalehetőség és gyorsabban lehet majd kitölteni a nyomtatványt. Az adózóknak emiatt számos változásra kell felkészülniük a bevallások kitöltésekor. A változások 2008. január elsejétől lépnek életbe.

Mire kell figyelni jövőre?
A némely nyomtatvány száma is változik. A változásokat itt tekintheti meg.
Jövőre a 2007-ben használt 59 féle adóbevallás száma 23-ra és 10 féle adatszolgáltatásra csökken. Egyszerűsödik az internetes programok használata: az egyes programok fejlesztése következtében – a megfelelő paraméterek beállításával – kizárólag azok az oldalak jelennek meg, amelyek a hibátlan kitöltéshez szükségesek. Egységes felépítésűek és közérthetőbbek lesznek a bizonylatok, egyes adóbevallások kitöltését példák segítik.

Ugyanazokat az adóbevallásokat lehet majd használni, ha a bevallási kötelezettségét pótolni szeretné az adózó, vagy a már benyújtott bevallását önellenőrzéssel kívánja módosítani. Önellenőrzéskor az adatokat bruttó módon kell majd megadni. A korábbi – önellenőrizni kívánt – bevallás adattartalma áttölthető, így nem kell újra azokat az önellenőrzéskor előállítani. Így jelentősen csökkenhet a hibalehetőség és az adminisztráció teher is.

Elkülönülnek egymástól az adóalapot, adókötelezettséget, valamint annak levezetését tartalmazó adóbevallások a statisztikai célú, illetőleg az adókötelezettségek alátámasztását igazoló adatokat tartalmazó bevallásoktól (adatszolgáltatásoktól). A jövőben a bevallások alapján le lehet kérni a társadalom-biztosítási (egészségbiztosítási és nyugdíj) ellátáshoz szükséges adatokat is. 

Az elektronikus bevalláshoz szükséges kitöltő-ellenőrző programok platformfüggetlenek lesznek, ami azt jelenti, hogy nem csak Windows operációs rendszerű számítógépekkel lehet majd kitölteni az adóbevallást. Lényegesen könnyebb lesz az adóbevallás kitöltése is. Az egyes bevallások esetében a nyomtatványt kitöltő egy  előlapon beállíthatja, hogy mely adózói körhöz tartozik, milyen időszakra és milyen adónemben teljesíti bevallási kötelezettségét. A paraméterek beállítását követően kizárólag azok a bevallási lapok jelennek meg, amelyet ki kell tölteni ahhoz, hogy az adózó a bevallási kötelezettségét a hatályos jogszabályok alapján teljesítse. Így a bevallás kitöltési ideje is csökken, mivel nem kell azokat a lapokat is végig néznie, amelyek esetlegesen nem rá vonatkoznak.

A kitöltésnél példákkal illusztrált, úgynevezett „aktív help” szolgáltatás is segíti majd a bevallást kitöltőket. Az új szolgáltatás bekapcsolásával a szövegablakban az egyes soroknál megjelenik az adott sorhoz tartozó részletes kitöltési útmutató, amely segítséget nyújt a bevallás elkészítésében.

Lényeges változás, hogy a befizetett személyi jövedelemadó 1+1 százalékos rendelkező nyilatkozata négyféle módon is eljuttatható lesz az adóhatósághoz: a személyi jövedelemadó bevallás részeként, a bevallással együtt, külön boríték nélkül, a rendelkező nyilatkozat – a korábbi években megszokottak szerint – külön borítékban, külön borítékba téve, a rendelkező nyilatkozat önálló bizonylatként, valamint az APEH honlapjáról letölthető programmal kitöltve, elektronikus úton. A rendelkező nyilatkozatot egységesen 2008. május 20-ig lehet majd beküldeni.

Az adóbevallások elektronikus benyújtása mellett 2008. január 1-jétől lehetőség nyílik arra is, hogy az adózók a törzsadataik bejelentéséhez, módosításához  szükséges törzsadat illetve változást bejelentő lapjaikat is elektronikusan nyújthassák be. Lehetőség nyílik továbbá az APEH nyilvántartásában levő adózói törzsadatok elektronikus letöltésére a már gyakorlattá vált folyószámla adatok lekérdezéséhez hasonlóan, a meghatalmazotti szabályok figyelembevételével.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink