hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorodó nyugdíjszabályok

  • dr. Marosi Andrea

Szakszervezeti tiltakozások közepette a kormány sem lehet teljesen elégedett a társadalombiztosítási nyugdíjról szóló törvény hétfőn elfogadott módosításával.

 
Miért éppen most? - a kérdés joggal merül fel annak kapcsán, hogy az autóbusz-vezetők kedden reggel országosan 2-3 órán át szüneteltették az utasok szállítását. Az akció illeszkedik a mostani sztrájktrendbe, az időzítése mégis különös. A tiltakozásra ugyanis az utóbbi 15 évben bármikor lett volna ok, mivel az autóbusz-vezetők már 1992. március 1-je óta csak akkor részesülhetnek korkedvezményes nyugdíjban, ha legalább tíz éven át vezetnek a fenti időpont előtt forgalomba állított járműtípust.

E 2010 végéig érvényes előírást szeretnék az autóbusz-vezetők mielőbb eltöröltetni, Korcsolayné Kovács Krisztina, a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnökének érvelése szerint azért, mert bár a forgalomban lévő járművek 83 százaléka olyan, hogy vezetőjét korkedvezményre jogosítja, az újabb buszok vezetése is fokozottan igénybe veszi a sofőröket, ezért indokoltnak tartják a nyugdíjbónuszt.

Noha a korkedvezményes nyugdíj újraszabályozását 2010-re vállalta a kormány, a munkaügyi tárca hétfőn felajánlotta, hogy a sofőrök busztípusfüggő korkedvezmény-előírásait 2008-ban nem alkalmazza, és a kedvezményt bárki megkaphatja. Az ajánlatot a többi szakszervezet nevében is tárgyaló Korcsolayné azért utasította el, mert "nem láttam garantáltnak, hogy azt beépítik majd a korkedvezményes nyugdíj új szabályaiba is". Jelenleg egyébként összesen 13 munkakörcsoport részesülhet korkedvezményben, köztük például azok, akik föld alatt, fúrótoronynál, csatorna-karbantartásnál, melegüzemben, hűtőházban meghatározott ideig dolgoztak. Az ilyen munkáltatókat 2008. január 1-jétől 13 százalék korkedvezmény-biztosítási járulék terheli. Ennek 75 százalékát azonban jövőre még a büdzsé viseli, a teherátvállalás fokozatosan csökken, a 13 százalék teljes egészében 2011-től terheli a foglalkoztatót. 

A cikket elolvashatja a HVG legfrissebb számában.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink