hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A Románia adókedvezményekkel csalogatná haza vendégmunkásait

  • MTI

A román kormány azt fontolgatja, hogy adókedvezményekkel és különböző juttatásokkal csalogatja haza a külföldön dolgozó románokat - jelentette be szerdán Paul Pacuraru munkaügyi miniszter.

A tárcavezető jelezte: a kormány olyan stratégián dolgozik, amelynek fő célja meggyőzni a külföldre kitelepedett vendégmunkásokat arról, hogy érdemes hazatérniük.

A romániai fizetések jócskán a külföldi kereseti lehetőségek alatt vannak. Ezért a terv kidolgozásával megbízott, Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök felkérésére több mint két hónappal ezelőtt megalakult szakértői munkacsoport több javaslatot tesz majd a kormánynak. 

E szerint a hazatérők mentesülhetnek egy ideig a jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék kifizetése alól, illetve csökkenthetik a munkanélküliségi járulékot.

Pacuraru szerint azt is fontolgatják, hogy a legalább egy-két évet külföldön alkalmazott és hazatért vendégmunkásoknak egyszeri támogatást folyósítsanak, és megtérítik az útiköltségüket. De figyelembe veszik még azt a lehetőséget is, hogy esetleg cégalapítási kedvezményeket és vállalati adókönnyítéseket biztosítsanak számukra.

A miniszter arra figyelmeztetett, hogy leállhat az ország gazdasági fejlődése, ha Románia nem oldja meg minél hamarabb a jelenleg létező akut munkaerőhiányt.

Jelenleg körülbelül 2 millió román dolgozik külföldön, de az őket fogadó országok hatóságainak becslése szerint valós számuk a négy milliót is elérheti.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink