hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hány nap alatt lehet Bulgáriában céget alapítani és mennyiért?

  • dr. Marosi Andrea

A Világbank csoport „Doing Businnes – 2006” tanulmány alapján, amely egy üzleti vállalkozás elindításának és működtetésének lehetőségei alapján rangsorolja az országokat, Bulgária az összesített rangsorban a 175 országból az 54-ik helyet foglalja el.

A tanulmány többek közt kitér a vállalkozás elindításának egyszerűségének bemutatására is. Ez alapján Bulgáriában átlagosan 32 nap alatt lehet elindítani egy üzleti vállalkozást, a folyamat 9 lépésből áll és költsége 55 ezer forint körül van.

A bolgár jog gazdasági társaságok és egyéb gazdálkodó szervezetek létrehozását teszi lehetővé. A gazdasági társaságok kereskedelmi társaságok, szövetkezetek és polgárjogi társaságok lehetnek.

A gazdasági társaságok alapítását az 1991. július 1-én életbe lépett törvény szabályozza. A külföldiek gazdasági tevékenységét Bulgáriában a Külföldi Befektetőket Védő Törvény (KBVT) is szabályozza. A közhasznú társaságok és a szövetkezetek létrehozásáról külön-külön törvények rendelkeznek. 

A Kereskedelmi Törvény öt fajta kereskedelmi társaság alapítását szabályozza:
• SD - Szabiratelno druzsesztvo (kkt - közkereseti társaság)
Két vagy több főből áll, akik közös cég alatt foglalkozásszerűen kereskedelmi tevékenységet végeznek. A társult tagok egyetemlegesen és korlátlanul felelnek. A közkereseti társaság cége a családi nevekből, illetve egy, vagy több társcégéből áll. 

• KD - Komanditno druzsesztvo (bt - betéti társaság) 
KD/Bt - betéti társaság. A társaság cégérének tartalmaznia kell a betéti társaság megjelölést vagyis röviden - KD. 

• OOD - Druzsesztvo sz ogranicsena otgovornoszt (kft - korlátolt felelősségű társaság)
A cég megnevezésében szerepeltetni kell az OOD rövidítést. Ha egy személy a cég kizárólagos tulajdonosa, a cég megnevezésében szerepeltetni kell az EOOD rövidítést (egy-személyes kft). Bulgáriában a leggyakoribb vállalkozási forma. Az előírt alaptőke nem lehet kevesebb mint 5 000 leva. A törvény nem foglalkozik azzal, hogy milyen arányban van a készpénz-apport összetétele az alaptőkében. Az alaptőkét szabadon fel lehet használni. Kft. tagja lehet minden természetes vagy jogi, bel- vagy külföldi személy. A törzstőkének egy vagy több tulajdonosa lehet függetlenül attól, hogy belföldi vagy külföldi, ill. jogi vagy természetes személyről van szó.

A társasági szerződésnek tartalmaznia kell:
- a társaság nevét és székhelyét;
- a vállalkozás tárgyát és a társasági szerződés határidejét;
- az alapító tagok nevét - címét (székhelyét);
- a törzstőke összetételét és a tagok közötti megoszlását.

A cégbejegyzéshez csatolni kell:
- a társasági szerződést (nem szükséges a közjegyző előtti aláírás!);
- a cégalapításról (a társasági szerződés elfogadásáról) és az ügyvezető kijelöléséről szóló jegyzőkönyvet;
- az ügyvezető aláírási címpéldányát;
- a törzstőke befizetéséről szóló igazolást (igazolásokat);
- a cégbejegyzéshez szükséges díjak befizetéséről szóló igazolásokat;
- cégbejegyzési kivonatot (ha az alapító tag jogi személy). 

• AD - Akcionerno druzsesztvo (rt - részvénytársaság) 
Legalább két személy (természetes vagy jogi személy) alapíthat rt-t. A törvény által meghatározott esetekben részvénytársaságot egy személy is alapíthat (EAD). A részvénytársaság cégérének tartalmazni kell az AD megjelölést.

Az rt. alaptőkéje nem lehet kevesebb 5 millió levánál, ha a társaság részvényjegyzéssel alakul és 1 millió levánál kevesebb, ha jegyzés nélkül történik. Egy részvény minimális névértéke 100 leva. A nagyobb névértékű részvényeknek 100-al oszthatónak kell lennie. 

• KDA - Komanditno druzsesztvo sz akcii (részvényekkel működő bt.)
Társasági szerződés alapján jön létre, amikor a korlátolt felelősségű társak befizetéséért részvényeket adnak ki. A korlátolt felelősségű tagok száma nem lehet háromnál kevesebb. A társaság cégnevében szerepeltetni kell a KDA rövidítést.

Ezt a kereskedelmi társaságot a korlátlanul és korlátlan felelős tagok alapítják, kidolgozzák az alapszabályt, és összehívják az alapító közgyűlést. A befizetések nagyságát az alapszabályban határozzák meg. A korlátlan felelősségű tagok befizetései nem lehet az alaptőke egy tizedénél kevesebb. A részvényekkel működő betéti társaság szervei és irányítása megegyezik a részvénytársaság egylépcsős irányítási rendszerével. A közgyűlésen csak a korlátolt felelősségű tagoknak van szavazati joguk. A korlátlan felelősségű tagok csak tanácskozási joggal rendelkeznek. Az igazgatótanács korlátlanul felelős tagokból áll. Egyébként e társasági formánál a részvénytársaság szabályait kell alkalmazni. 

A felsorolt kereskedelmi társaságok mindegyike jogi személy, ezektől eltérő kereskedelmi társaságot Bulgáriában nem lehet alapítani. 

1 vállalkozás: 27 adófizetési kötelezettség
Bulgáriában egy év alatt 27 fajta adófizetési kötelezettsége keletkezik egy vállalkozásnak, amely az elért profit 40,7 százalékát teszi ki: 

Adónem
Kifizetések száma
Ráfordított idő (óra)
Törvény által előírt adókulcs
A számítás alapja
Adó-
kötelezettség a profit %-ban
áfa
1
288
20%
hozzáadott érték
60,6
TB-járulékok
12
288
30,05%
bruttó bér
31,4
Társasági adó
4
40
15%
 adózandó jövedelem
7,4
Szemét-díj
1
-
1%
könyv szerinti érték
1,5
Vagyonadó
4
-
0,15%
könyv szerinti érték
0,2
Útadó
2
-
BGN 10 tonnánként
gépjármű súlya
0,1
Gépjármű adó
2
-
BGN 10 tonnánként
gépjármű súlya
0,1
Természetbeni juttatások
1
-
20%
bruttó kiadások
 
Összesen:
27
616
 
 
40,7






















Forrás: Világbank, 2006

Az Ernst&Young „Doing business in Bulgaria – 2006” tanulmánya többek közt kitér a bolgár adórendszer ismertetésére is. Kodifikációs és harmonizációs munka eredményeként az új adó- és társadalom-biztosítási törvény 2006. január 1-től hatályos Bulgáriában. A törvény meghatározza az adóalanyi köröket, az adó kivetésének és beszedésének szabályait, valamint az adóhatóság szervezetét és jogosítványait is tartalmazza. A Nemzeti Állami Jövedelem-Ügynökség 2006 január 1-től működik, az adóhatósági és a társadalombiztosítási feladatokat látja el.

Személyi jövedelemadó
A bolgár szja-törvény értelmében belföldinek minősülnek a Bulgáriában állandó lakcímmel rendelkező személyek, valamint azon személyek, akik egy évben legalább 183 napot tartózkodnak Bulgáriában és összevont jövedelem alapján adóznak. Akik a fenti előírásoknak nem felelnek meg, külföldinek minősülnek és a Bulgáriában szerzett jövedelmük után forrásadót fizetnek.

Az adórendszer progresszív felépítésű, az adóelőleget a munkaadó havi bontásban utalja az állami költségvetés számára, az éves szja-kötelezettség kiszámítása a munkaadó kötelezettsége. 2006-os évben az adóteher számítása az alábbi adósávok és adókulcsok segítségével történt a munkaviszonyból származó jövedelmek után:

Havi jövedelem (BGN)
Adófizetési kötelezettség
180 BGN-ig
Adómentes
150 – 280 BGN
20 % a 180 BGN fölötti részre
250 – 600 BGN
14 BGN + 22 % a 250 BGN fölötti részre
600 BGN fölött
91 BGN + 24 % a 600 BGN fölötti részre

Az önálló tevékenységből származó jövedelmek és az egyéb jövedelmek után éves bontásban kell adózni, az alábbi táblázat alapján: 

Éves jövedelem (BGN)
Adófizetési kötelezettség
2 160 BGN-ig
Adómentes
2 160 – 3000 BGN
20 % a 2 160 BGN fölötti részre
3 000 – 7 200 BGN
168 BGN + 22 % a 3 000 BGN fölötti részre
7 200 BGN fölött
1 092 BGN + 24 % a 7 200 BGN fölötti részre

A kitöltött, előző évről szóló szja-bevallást legkésőbb április 15-ig kell megküldeni az adóhatóság részére.
Társadalombiztosítási járulékokat mint a munkaadó, mint a munkavállaló fizet, a bruttó bér százalékában:
• Munkaadó: 23,6 százalék - 24,3 százalék
• Munkavállaló: 12,3 százalék.

Társasági adó
A bolgár társasági adótörvény alapján az adó alanya az összes bulgáriai székhelyű vállalkozás, alapja a társaság által elért profit, az adó mértéke 15 százalék. Szerencsejátékok szervezésével fogalakozó cégek 8 és 12 százalék közötti pótlólagos társasági adót kell fizessenek. Általános esetekben a profit számítása a bolgár számviteli törvény alapján a teljes bevétel és a teljes kiadás különbözeteként történik meg. Az adóalanyok legkésőbb a következő év március 31-ig tehetnek eleget adóbevallási kötelezettségüknek.
Az értékcsökkenés szabályai alapján minden vállalkozásnak Értékcsökkenési-tervet kell készíteniük, a lineáris értékcsökkenési leírás előírásai szerint: 

 
Eszköz kategória
Éves értékcsökkentési kulcs
I.
Ingatlanok, épületek, kommunikáció berendezések stb.
4 %
II.
Gyári felszerelések és termelő berendezések
30 % vagy 50%
III.
Szállító járművek (kivéve személygépkocsi)
10 %
IV.
Számítógépek, külső kiegészítők , szoftverhasználati jogok
50 %
V.
Személygépkocsi
25 %
VI.
Egyéb eszközök
15 %

1998 óta alternatív társasági adóformák is bevezetésre kerültek, ezek nem jövedelemalapú adók, hanem bizonyos költségnemekhez kapcsolható kiadásalapú adók, pl.: 

• 10 százalékos adó terheli a reprezentációs költségeket, szponzorálásokat és az adományokat, cégautós kiadásokat
• 15 százalékos vagy 12 százalékos adó terhel bizonyos szociális juttatásokat, kiegészítő biztosításokat
Bulgáriában az osztalékok kifizetésére kivetett 7 százalékos forrásadó van érvényben, mind a külföldi, mind a helyi természetes személyekre nézve. Adómentességet élveznek azok az EU tagországból származó külföldi részvényesek, amelyek a következő feltételeknek is eleget tesznek: a származó országban is hasonló adónem alanyai, legalább a részvények 20 százalékát birtokolják egy helyi társaságban és a részesedésüket legalább egy évvel az osztalékfizetés előtt szerezték egy engedélyezett - bolgár vagy EU tagországi - tőzsdén. Bulgária a kettős adózás elkerülése érdekében számos országgal kötött egyezményeket.

Általános forgalmi adó (áfa)
Az EU előírásainak megfelelő áfa-rendelkezések Bulgáriában 1994-ben kerültek bevezetésre. Az áfakulcs 20 százalékos, és az összes forgalomba kerülő javakat és szolgáltatásokat terheli (importáltakat is). Létezik a 0 százalékos adókulcs is, pl. bizonyos javak és szolgáltatások exportálása (nemzetközi szállítmányozás, meghatározott kommunikációs szolgáltatások), csökkentett munkaképességű személyek általi gépjármű-behozatal estén, ha az adó mértéke nem éri el a 900 US dollárt.

Kovács Róbert
NYME KTK Pénzügyi és Számviteli Intézet


Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink