hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felső plafon kellene a vállalkozások adóterhelésében

  • MTI

Adóplafon megállapítását és az élőmunkát terhelő adók csökkentését szorgalmazza az Agrár Munkaadói Szövetség (AMSZ) - mondta Sipos András professzor, a szervezet szakértője Budapesten egy szakmai tanácskozáson.

Magyarországon a sikeres gazdaságpolitika egyik kulcsa lehet, ha az országokban a vállalkozások számára kiszámíthatóvá teszik az adózást, és annak mértéke középtávon csökkenő tendeciájúvá válik. A professzor szerint az adókat a vállalkozásoknál az árbevétel mértékének 50 százalékában kellene maximálni. Az élőmunkát terhelő adókat és járulékokat pedig belátható időn belül 30 százalékra kellene mérsékelni. 

A szakember úgy vélte: a magyar agrárgazdaságban a munkaügyi kapcsolatok átalakulóban vannak, és egyre nagyobb szerepük lesz ezen a területen a regionális munkaügyi tanácsoknak. Az Agrár Munkaadói Szövetség ezekben a testületekben hatékony munkát kíván végezni tagjai érdekében.

Lux Judit, a munkaügyért is felelős tárca szakmai főtanácsadója aláhúzta: a gazdaság megfelelő működéséhez rendezett munkaügyi kapcsolatokra, erős szociális partnerekre van szükség. Így a különböző érdekegyeztető testületekben is hozzáértőknek kell a különböző szintű döntéseket meghozni. Hazánkban az agrárgazdaság érdekegyeztetési folyamatát a szakértő jónak minősítette, mondván, hogy a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Érdekegyeztető Tanácsban (FÖVÉT,) valamint az ágazati párbeszéd bizottságokban az érintettek megvitathatják a gondokat.  

Az AMSZ-nél az MTI-nek korábban elmondták: Magyarországon 7813 gazdasági szervezet tevékenykedik az agráriumban, és több mint 765 ezer egyéni gazdálkodó műveli a földet. A gazdasági szervezetek átlagos birtoknagysága 503,9 hektár, míg az egyéni gazdaságoké meghaladja a 3 hektárt. A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozók, illetve egyéni gazdálkodók közül 130 ezren részesülnek területalapú támogatásban. 

A 8 ezer tagot számláló agrár-munkaadói szövetség főként a külkapcsolatok erősítésére kívánja a jövőben helyezni a hangsúlyt, valamint bővíteni szeretné taglétszámát is. Emellett a szervezet működését jelentősen befolyásoló törvények előkészítésében is közre kíván működni, szeretné véleményét hallatni az érdekképviseletekről és az érdekegyeztetésről, valamint az ágazati érdekegyeztetésről szóló törvények kimunkálása során.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink