hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gazdasági bizottsági igen az adómódosításokra

  • MTI

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága a kormánypárti képviselők igen és az ellenzéki képviselők nem szavazatával általános vitára alkalmasnak tartotta az adótörvények módosításáról, illetve az áfáról szóló törvényjavaslatokat szerdai ülésén.

A Pénzügyminisztérium jelen lévő képviselője az adótörvények módosítását illetően hangsúlyozta, hogy a javaslat nem az adórendszer átfogó reformjáról szól, hanem a gazdaság versenyképességének növelése érdekében a rendszer egyszerűsítéséről, a fekete- és szürkegazdaság visszaszorításáról, illetve egyes kedvezmények megszüntetéséről.

Márton Attila (Fidesz) éppen a versenyképesség növelését szolgáló javaslatokat hiányolta a módosításból. Úgy vélte, hogy feketegazdaság aránya éppen a magas terhek miatt nőtt meg Magyarországon, és szavai szerint az elmúlt időszak adóemelései a foglalkoztatási szint drasztikus csökkenésével jártak. Az ellenzéki politikus szerint a versenyképességet csak az adók csökkentésével lehetne javítani.

Az áfatörvény újrakodifikálását a Pénzügyminisztérium képviselője egyebek között azzal indokolta, hogy az eredeti törvény régen született és számos módosítását követően nehezen áttekinthetővé vált. Hangsúlyozta: az újrakodifikálással nem az adókulcsok szerkezetének megváltoztatása a cél, hanem az adózási szabályok megújítása. Az új szabályok kidolgozását segítette, hogy január elsején hatályba lépett az új közösségi áfa irányelv. z új törvényjavaslat fő céljai közé sorolta a jogharmonizációt, az adócsalások visszaszorítását, illetve az alkalmazás segítését.

Ellenzéki képviselők kifogásolták, hogy a javaslat nem foglalkozik a körbetartozásokat előidéző, a teljesítetlen számlák után kifizetett áfa problémájával. A számla kiállításához kötött adófizetési kötelezettség indoklásuk szerint, a szükséges előfinanszírozás miatt nehéz helyzetbe hozza a hazai mikro-, kis-, és középvállalkozásokat.
Az előterjesztő képviselője válaszában hangsúlyozta, hogy a pénzforgalmi szemlélet szerinti, a fizetéshez kötött adófizetési kötelezettség nem tehető szabállyá, ez ellentétes lenne az uniós irányelvvel. 

A jelenlegi szabályozáshoz képesti változások között ismertette az előterjesztő az ingatlanok, építési telkek értékesítésére vonatkozó szabályok megváltozását, a csoportos adóalanyiság megteremtését, illetve a mezőgazdasági tevékenységet végzők által választható különleges jogállást.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink