hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bt-ből kft.-vé alakulva van-e áfafizetési kötelettség?

  • adozona.hu

Bt-ből kft-vá alakul egy cég, kell-e ekkor áfafizetési kötelezettésggel számolni? Ha egy társaság ipari létesítményeinek tervezését egy másik tagállamban lévő iroda végzi, akkor az ügyletet terheli-e áfafizetési kötelezettség? Bírósági ítélet állapítja meg egy szolgáltatás ellenértékét, mikor keletkezik adófizetési kötelezettség? A Deloitte válaszol.

1., Társaságunk bt.-ből kft.-vé alakul át tekintettel arra, hogy a jogszabályi környezet alacsony mértékű törzstőke követelményt állapít meg a kft.-k részére. Az átalakulás során kell-e áfa kötelezettséggel számolnom?

Nem, a hatályos áfa törvény rendelkezései szerint a jogutódlással történő megszűnés - formaváltás esetén - nem minősül termékértékesítésnek, illetőleg szolgáltatásnyújtásnak, amennyiben a jogutód - jelen esetben a kft. - nem választott alanyi adómentességet. Felhívjuk mindazonáltal a figyelmet arra, hogy az átalakulást követően a kft 5 évig nem választhat alanyi adómentességet. Feltételezzük, hogy az átalakulást követően a társaság ugyanazt a tevékenységet folytatja, így az áfa tekintetében gyakorolható levonási hányada sem változik meg. (Megjegyezzük, a jövő évtől várható változásokat nem vettük figyelembe a kérdés megválaszolása során.)



2., A másodfokú bíróság a napokban hoz ítéletet egy általunk nyújtott szolgáltatással kapcsolatban. Az ítéletben várhatóan a szolgáltatás ellenértékét is megállapítja a bíróság. A kérdésem, hogy mikor keletkezik adófizetési kötelezettségem a teljesített szolgáltatás vonatkozásában?

A kérdés megválaszolása során különbséget kell tenni: a szolgáltatásnyújtásról szóló számlát a szolgáltatást nyújtó társaság kibocsátotta-e vagy sem. Amennyiben a szolgáltatásnyújtásról szóló számlát még nem bocsátották ki, úgy a teljesítés időpontja a bírósági határozat jogerőre emelkedésének a napja, amely időpontban keletkezik a társaság adófizetési kötelezettsége is. Amennyiben azonban a szolgáltatásnyújtásról szóló számlát a társaság már kibocsátotta - és azt eddig nem stornózta, a vevő kifogása alapján - úgy az adófizetési kötelezettség helyesbítő számla révén korrigálható. (Ez azt is jelenti, hogy ha a bíróság magasabb összeget állapít meg az eddig kiszámlázott szolgáltatás értékénél, célszerű önellenőrzést is végrehajtani a szolgáltatásnyújtónak.)



3., Társaságunk ipari létesítményének tervezését másik tagállamban fekvő építész-mérnöki iroda végzi. A kérdésem, hogy ebben az esetben az ügyletet terheli-e áfafizetési kötelezettség, és ha igen, akkor az áfa összegét ki köteles megfizetni?

Tekintettel arra, hogy Magyarországon fekvő ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásnyújtásról van szó, ezért a mérnöki szolgáltatás az áfa törvény területi hatálya alá tartozik. Azonban figyelemmel arra, hogy Magyarországon fekvő ingatlanhoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás nyújtója - jelen esetben a mérnöki iroda - más tagállamban rendelkezik székhellyel, az általános forgalmi adó bevallási és fizetési kötelezettség a szolgáltatást saját nevében megrendelő adóalanyt - jelen esetben a társaságukat - terheli.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink