hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

E&Y: jövőre már a bankok is érdeklődhetnek a vagyon eredete iránt

  • MTI

Az Ernst and Young (E&Y) szerint a pénzmosás és terrorizmus elleni uniós direktíva év végéig történő kötelező bevezetésével több feladat hárul a jövőben a bankokra és kevesebb a hatóságokra.

Kühn János, a könyvvizsgáló, adó- és tranzakciós tanácsadó cég senior managere elmondta, hogy jelenlegi magyar szabályozás a hangsúlyt az ügyfél azonosítása mellett a limit feletti és gyanús tranzakciók adminisztrációjára és bejelentésére helyezi. A nagy számú bejelentéseket azonban a hatóság nem, vagy csak nagyon lassan tudja feldolgozni.

A 2007 decemberéig bevezetendő uniós direktíva ezzel szemben kockázatalapú ügyfél és tranzakciós szűrést ír elő, jelentősen növelve a banki és csökkentve a hatósági feladatokat. Új kérdésekkel is találkozhatnak az ügyfelek: az új szabályozás alapján a bank várhatóan érdeklődni fog az ügyfél vagyonának eredete iránt. Viszont meg kell határozni a tranzakciók végső kedvezményezettjeit is és azonosítani kell a politikai közszereplőket is.

A tanácsadó cég szerint a jogszabályi változás minden bizonnyal több infrastrukturális, szervezeti és eljárási kihívás elé állítja a pénzügyi szektort. Emellett a követelményeknek történő megfelelés néhány intézménynél komoly műszaki befektetést tehet szükségessé, nyugat-európai tapasztalatok szerint a várható közvetlen költségek jelentősek lesznek.

A 2006. decemberétől 2007. februárig tartó felmérésben csehországi, szlovákiai, magyar és szlovén pénzintézetek vettek részt. A válaszadó magyar pénzintézetek a hazai piac 43 százalékát teszik ki. A válaszadók többsége mind a négy országban úgy vélte, hogy az új szabályozásnak köszönhetően javul az ügyfélportfolió és 58 százalékuk arra számít, hogy a javulás költségeit nem az ügyfelek fogják viselni díj-és jutalékemelkedés formájában.

A pénzintézetek azonban megosztottnak tűntek abban a kérdésben, hogy az EU direktíva bevezetése változtat-e ügyfélkapcsolataikon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink