hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közlekedésidugó-adót vezetnek be Stockholmban

  • MTI

London, Róma és Szingapúr után keddtől Stockholmban is fizetnie kell annak, aki gépkocsival közlekedik a városban - kivéve a külföldi rendszámú autók tulajdonosait és a buszokat.

A városi útvámot 2006 januárjától júliusáig kísérleti alapon már kipróbáltak a svéd fővárosban, majd szeptemberben a stockholmiak 53 százaléka népszavazáson is támogatásáról biztosította az eljárást, amelynek célja a belvárosi forgalom 10-15 százalékos csökkentése és ezzel a környezetszennyezés enyhítése.

Keddtől az autósoknak napszaktól függően 10-20 korona (250-500 forint) közötti összeget kell fizetniük, valahányszor átlépik a kijelölt terület határait, de a summa nem lehet egy napon több 60 koronánál járművenként. A fizetési kötelezettség hétfőtől péntekig, minden nap reggel fél 7-től este fél hétig tart. Az elektromos és vegyes meghajtású járműveket 2012-ig mentesítik a "közlekedésidugó-adó" néven emlegetett úthasználati díjtól.

A járműveknek meg kell állniuk a kijelölt terület határainál, kamerák rögzítik adataikat, majd az autósok választásától függően vagy a hatóság vonja le automatikusan az összeget számlájukról, vagy ők maguk fizetik be az erre kijelölt üzletek pénztáránál.

A városi útvám következményeként várhatólag 5 százalékkal nő a taxik díjszabása, és kiszámíthatatlan arányban a csalások száma. A svéd lapok számos módszert ismertettek a kamerák kijátszására: fekete szalaggal hamisítani vagy olvashatatlanul bepiszkítani a rendszámtáblát, vagy éppen tükröző spray-vel akadályozni a szám leolvasását. A városi illetékesek azonban már jó előre figyelmeztettek arra, hogy az ilyen eljárás akár 2 évi börtönnel is büntethető, a pénzbüntetés pedig 1500 korona is lehet.

Egyébként a kamerákat nehéz lesz becsapni, a piszkos és a tükröző rendszámtáblákon is felismerik a számokat - kár is kísérletezni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink