hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A kicsi nem szép

  • lapszemle

Bár rövid távon a konvergenciaprogram kényszerei miatt nincs remény az adók csökkentésére, van terepe az ésszerűsítésnek, például a bagatelladók összevonásának – véli a cikk szerzője, László Csaba, korábbi pénzügyminiszter.

Nemzetközi összehasonlításban a magyar adóigazgatás nem tekinthető drágának, az üzleti szféra adózással kapcsolatos költségeire viszont még becslések sincsenek. Holott nagyobb cégeknél, főként a pénzügyi szférában, ma már komoly erőforrásokat kell áldozni az adózással kapcsolatos feladatokra. A közvetlen költségek mellett azonban valószínűleg még fontosabb a menedzsment erre elvesztegetett ideje, energiája, illetve az a többletbírság és pótlék, amit a - legtöbbször nem szándékosan - elkövetett hibák miatt le kell róni. A szabályokat természetesen mindenkinek be kell tartani, de még az adózás rendjéről szóló törvény is elismeri azt a körülményt, hogy az adózó nem köteles aránytalan erőfeszítésre az adójogszabályok végrehajtása során. Adószakértők a megmondhatói: akadnak programozási hiba miatt keletkezett, nem szándékolt százmilliós adóhiányok.


Minél bonyolultabb az adórendszer, minél több az értelmezési probléma, annál nehezebb a legjobb szándék mellett is megfelelni az adótörvények követelményeinek. A Magyarországon kihirdetett mintegy 1100 oldalnyi adótörvény mellett ma már az EU-jogot is közvetlenül kell alkalmazni, de az igazán gondos adózók jól teszik, ha szorgalmasan olvasgatják az Európai Bíróság döntéseit is, mert ezeknek is lehet - akár közvetlen - kihatásuk a magyar adófizetőkre. Márpedig ezekből a döntésekből is szinte minden hétre jut egy.


A szolgáltatásaikat ajánló adótanácsadók ügyfeleiknek elrettentésképpen szokták megemlíteni, hogy Magyarországon kéttucatnyi közterhet kell fizetni. Európában háromféle adójával Norvégia különcnek számít, s az országok többségében 15-40 közé esik az adófajták száma (lásd táblázatunkat). Így akár nyugodtan hátra is dőlhetnénk: nem lógunk ki a sorból, sőt az adóztatásban gyakran pozitív példaként emlegetett Szlovákiához, Romániához és Lengyelországhoz képest még jól is állunk. Ennyire azonban nem egyszerű a helyzet. A versenyképesség felől közelítve a kéttucatnyi adó is sok. Ha már az adó rövid távon nem csökkenthető, legalább az adórendszer leegyszerűsítését kellene megkísérelni. A "kevés és áttekinthető" adó jelszava egyaránt zene lenne minden jövőbeli befektető és már itt lévő vállalkozó fülének.


A folytatásból megtudhatja, hogy lehetne egyszerűsíteni az adórenszert. A cikket a hvg 25. számában olvashatja.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink