hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Feltételes politikai megállapodás az áfacsomagról

  • BruxInfo

Politikai megállapodást kötöttek az áfacsomag egészéről kedden az EU-tagállamok pénzügyminiszterei, ám az egyezmény véglegesítéséhez még meg kell szerezniük a vonakodó Luxemburg és Portugália beleegyezését.  A pénzügyminiszteri Tanács (Ecofin) ülésén az adócsalások elleni uniós stratégia tervezetét is megvitatták.

Ha teljes áttörést nem is, de egy feltételes politikai megállapodást értek el az EU-27-ek pénzügyminiszterei kedden a régóta az asztalukon lévő áfacsomagról, amely megváltoztatná a határokon átnyúló szolgáltatások után kirótt forgalmi adó fizetésének helyét és nagy mértékben egyszerűsítené az egyszerre több országban is tevékenykedő cégek áfa-visszafizetési és visszaigénylési kötelezettségeit. 


Kovács László adóügyi biztos szerint az előzetes várakozásokkal ellentétben sikerült politikai megállapodásra jutniuk a tagállamoknak a három fő pontból álló áfacsomag egészéről, jóllehet a végleges megállapodás az egy kérdésben magát megmakacsoló Luxemburg és Portugália beleegyezésének a függvénye. A luxemburgiak és a portugálok a csomagnak azzal a részével szemben jeleztek fenntartásokat, amely a szolgáltatást nyújtó cég országából a fogyasztó országába tenné át az adófizetés helyét akkor is, ha az üzleti tranzakció vállalatok, illetve vállalatok és magánszemélyek között történne. Az áfa-befizetés helyének megváltoztatása ugyanis megszüntetné azoknak az elsősorban elektronikus szolgáltatást (TV, rádióadást, internetes) nyújtó cégeknek a versenyelőnyét, amelyek azért tették át székhelyüket Luxemburgba és a Portugáliához tartozó Madeira szigetére, mert ott alacsonyabb áfakulcsot alkalmaznak. Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő szerint a tervezett változtatás elfogadásával országa éves GDP-jének 1 százalékától esne el. A pénzügyminiszteri Tanács tudomásul véve a luxemburgi és a portugál fenntartást az év végét tűzte ki célul a végleges megállapodás elérésére azzal, hogy a jogszabálynak legkésőbb 2010. január 1-jén életbe kell lépnie – értesült a BruxInfo. 


Év végéig még egy kérdést tisztázni kell, miután Franciaország és Olaszország kérésére alaposabban utánanéznek, hogy fokozott ellenőrzéssel miként vehetnék elejét annak, hogy a cégek közötti (B2B) szolgáltatásnyújtás esetén az új rendszer ne adjon több lehetőséget a csalásra, ahogy attól több szakmai szervezet is tart. Az áfacsomag második és harmadik eleméről, az áfa-visszaigénylési rendszer egyszerűsítéséről és az úgynevezett egyablakos rendszer bevezetéséről viszont konszenzus jött létre a tagállamok között. Az egyablakos rendszer értelmében az egyszerre több országban is tevékenykedő cégek áfa-kötelezettségeiket egy országban, akár a saját országukban is teljesíthetik majd. 


Három módszer az adócsalás elleni fellépésre



A pénzügyminiszteri Tanács (Ecofin) ülésén az adócsalások elleni uniós stratégia tervezetét is megvitatták, amit tavaly terjesztett elő az Európai Bizottság. Ebben Brüsszel három módszert javasolt az egyre riasztóbb mértékű adócsalások – elsősorban áfacsalások – elleni fellépésre. A hagyományos eszközöket alkalmazó módszer értelmében szigorítanák a nemzeti ellenőrzéseket, és szorosabbra fűznék a tagállami hatóságok együttműködését, illetve a köztük folyó információcserét. Ezt a megoldást a tagállamok kivétel nélkül támogatták, ezért a Bizottságot felkérték, hogy év végéig dolgozza ki és terjessze elő a konkrét jogszabály-tervezetet. 


A második Bizottság által megfontolásra érdemesnek tartott módszer az úgynevezett fordított adókivetés volt, amelynek értelmében a közösségen belüli (két tagállam közötti) kereskedelem esetén csak az értékesítési lánc végén álló személy és cég fizeti meg és igényli vissza az áfát. Ez a módszer egyúttal megváltoztatná az áfafizetés jelenlegi rendszerét is, hiszen jelenleg a szolgáltatást nyújtó országban kell befizetni a forgalmi adót. A tagállamok túlnyomó többsége azonban az áprilisi pénzügyminiszteri vita során nem támogatta ezt az elképzelést, aminek mindössze három tagország – Németország, Ausztria és Málta – a híve. A német elnökség javaslatára ugyanakkor a tagállamok beleegyeztek abba, hogy Ausztria kísérleti jelleggel három évig alkalmazza a fordított adókivetés módszerét, amennyiben a Bizottság nem lát erre kizáró okot és az erre vonatkozó hatástanulmányt év végéig nyújtsa be Brüsszelnek.


A harmadik, a fordított adófizetéssel ellentétes irányú módszer megszüntetné a határokon túli tranzakciók esetében jelenleg érvényes áfamentességet, mely szerint ha két más országban bejegyzett cég között üzleti tranzakció történik, nem számolnak fel egymásnak áfát. A javaslat szerint ez annyiban módosulna, hogy minden egyes tranzakció után felszámolnák, befizetnék és visszaigényelnék a forgalmi adót. Kovács László szerint bár ez a módszer az előzőnél nagyobb támogatottságot élvez, így is éppen elég nagy a kétkedők száma. A Bizottságot a Tanács ezért egy ennek a módszernek az előnyeit és hátrányait alaposan körbejáró hatástanulmány elkészítését kérte ugyancsak év végi határidővel.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink