hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

PwC: az APEH a régióban elől áll

  • MTI

A régióban a magyar adóhatóság jó minősítést érdemel, de a szolgáltatói funkcióját és módszereit illetően kissé lemaradt az angol hatóságtól - állapította meg Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers (PwC)
cégtársa kedden, ismertetve az angol és a régiós adóhatóságok összehasonlítását átfogó felmérést.

Adókedvezmények helyett, mivel azt állami támogatásnak minősíti az EU, a befektetőket alacsony adómértékekkel és adózóbarát adóhatóságokkal próbálják magukhoz csábítani az országok - jelentette ki Erdős Gabriella. A PwC cégtársa hozzátette azt is, hogy a befektetők leginkább kiszámítható adózási feltételrendszerre vágynak. 

Erdős Gabriella szerint az alaptételhez, hogy az adókat be kell szedni, egy másik alaptétel járul: hatóságként nem lehet megoldani ezt a feladatot. Szolgáltató, partneri viszonyra törekvő adóhatóságra van szükség, az angol példa szerint olyanra, amely a megelőzésre teszi a hangsúlyt, segíti az adózókat, mérsékelve a kikényszerítő illetve büntető funkciót, de az adót nem fizetőket, vagy kerülőket keményen bünteti, a "répa és korbács" stratégiáját követve. Azaz aki jó adózó azt az adóhatóság nem zaklatja, azt répával eteti - tette hozzá. 

Az angol hatóság társadalmi egyeztetés után egy éven keresztül készült a váltásra, a nagy adófizetőkel on-line információ cserét kezdeményezett - jellemezte az új típusu adóhatósági szerepet a PwC cégtársa. Sőt, az is előfordul, hogy az adóhiányt felhalmozóval tárgyalást kezd az adóhatóság, amolyan költség/haszon elv alapján, s ezt a kezdeményezést senki sem tekinti korrupciónak, hiszen a cél az, hogy az állam minél nagyobb adóbevételt realizáljon - magyarázta Erdős Gabriella. 

A régióban viszont az adófizetés kikényszerítése dívik, Magyarországon például már 10 ezer forint fölött megvalósul az adócsalás esete, s 200 ezer forint felett a tartozás már adóbűncselekmény, ami akár két évig terjedő szabadságvesztéssel járhat. "Nálunk az őszinte, hibát ejtőt, ugyanúgy adócsalónak minősítik, mint a masszív adóelkerülőket" - jellemezte a helyzetet Erdős Gabriella. Hiányzik a Nyugat-Európában ismert adóbíróság intézménye is, így a bírói ítélkezés esetlegessé válhat - jelezte. A PwC felméréséből az is kiderül, hogy az adóigazgatási gyakorlatot vizsgálva az APEH-nak a nemcsak régión belül nincs szégyenkezni valója, de a brit összehasonlításnál is jobban teljesít - mondta Erdős Gabriella, kiemelve a feltételes-adómegállapítás magyar gyakorlatát illetve az előre bejelentett ellenőrzési irányelveket és a kiválasztási kritériumokat. 

Pozitív példaként beszélt a színlelt szerződésekkel kapcsolatos törvényi tűrés és változtatás esetéről a PwC adószakértője: először a színlelt szerződések megszüntetésének szükségességét ismertette az APEH, nem büntette a színlelt szerződést alkalmazókat, hanem időt adott megszüntetésükre, és csak ez után kezdte meg a szankcionálást. Az APEH-al kapcsolatos szakmai problémák részben a folyamatos, posztgraduális képzés hiányával magyarázhatók, Angliában vagy Hollandiában a felsőfokú végzetség után 3-5 éves képzéssel lehet valaki bejegyzett adóellenőr, Magyarországon viszont nincs rendszeres továbbképzés - mutatott rá a PwC cégtársa. Amíg a briteknél az adóhatóság kötelezőnek tekinti a saját állásfoglalását, nálunk ezt gyakran felülbírálja az APEH, ami nem segíti a jogkövető magatartás kialakulását - fogalmazta meg Erdős Gabriella. 

A PwC felmérése szerint 2005-ben a régión belül Csehország adóbevétele 37 milliárd euró, Magyarországé 26 milliárd volt, Romániáé pedig 2006-ban 14 milliárd, míg Bulgáriáé ugyancsak 2006-ban 8 milliárd euró.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink