hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Teherelosztó - lesz-e ingatlanadó?

  • adozona.hu

A méltányosabb közteherviselés érdekében indokolt lenne az ingatlanadó bevezetése, a büdzsé azonban egyelőre jól elvan nélküle. Ezért aztán kérdéses, lesz-e ilyen adó 2008-tól.



Egyelőre nem tettünk le az ingatlanadóról - fogalmazott a HVG-nek inkognitóban két, egymástól független kormányközeli forrás is hétfőn, miután aznap a sajtó a kedvező hiányadatokból és a koalíció feltűnő hallgatásából éppen ellenkező előjelű következtést vont le. Utóbb persze akár igazuk is lehet az ingatlanadót máris elparentálóknak. Még ha ez továbbra is szerepel a konvergenciaprogramban - bevezetését éppen a múlt héten a Nemzetközi Valutaalap is sürgette. Nem lenne ugyanis meglepő, ha a kormánypártok akár már a lapzártánk utáni, május 9-ei újabb egyeztetési fordulón visszatáncolnának az egységes és kötelező ingatlanadó 2008. évi bevezetésétől. Nem ez volna az első eset: legutoljára László Csaba pénzügyminisztersége idején, 2003-ban tett keresztbe a koalíció az elképzelésnek, azt megelőzően a főváros központi beszedést célzó kísérlete tört derékba a bevételeiket féltő kerületek ellenállása miatt.

A Fidesz sem ellenezte mindig az ingatlanadót, 1998 októberében sürgősséggel beterjesztett javaslata azonban szintén kérészéletűnek bizonyult: a parlament csak az általános vitát pipálhatta ki, miután az Orbán-Torgyán-kormány november elején már vissza is vonta az előterjesztést. A szocialista-szabaddemokrata kormány ingatlanadóját viszont, bármilyen legyen is az, semmiképpen sem támogatja a legnagyobb ellenzéki párt. Mégpedig a lakosságra rakódó közterhek növekedése miatt - ezt még a Gyurcsány-csomag kapcsán döntötte el tavaly októberi lakitelki frakcióülésén a párt, s álláspontja, mint azt Varga Mihály alelnök a HVG-vel közölte, azóta sem változott. Nincs viszont zsigeri elutasítás az MDF-es képviselőkben, sőt. A párt támogatja a közteherviselés olyan átalakítását, amely a jövedelmek adóztatása helyett a vagyoni és a forgalmi típusú adókat célozza meg - hangsúlyozta a HVG-nek Herényi Károly frakcióvezető. A végső szó kimondásához persze tudni kéne, mi szerepel a Pénzügyminisztérium (PM) által készített tervezetekben, s melyik változatot terjeszti be a koalíció - tette hozzá. 

A teljes cikket elolvashatja az eheti HVG-ben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 October
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink