hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Huszonnyolc dél-alföldi vállalkozás 2,2 milliárd felett

  • MTI

A 2007. elejétől hatályos jogszabályváltozások alapján összesen 28 dél-alföldi vállalkozás került az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (APEH KAIG); e cégek összesített adóteljesítménye 2006-ban mintegy 135 milliárd forint volt - közölte Juhász István, az APEH KAIG igazgatója.



Januártól az ország valamennyi régiójából az APEH KAIG-hoz tartoznak azok a cégek, melyek számított adóteljesítménye elérte vagy meghaladta a 2,2 milliárd forintot - mondta Juhász István, az APEH KAIG igazgatója a kiemelt adózók képviselői számára a régió kereskedelmi és iparkamaráival közösen rendezett tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Az igazgatósághoz tartozó adózók száma összesen 631, s e cégek adják az országos adóteljesítmény mintegy 40 százalékát - tette hozzá.

A dél-alföldi régióból 28 adózó - Bács-Kiskun Megyéből 9, Békésből 6, Csongrádból pedig 13 - került az igazgatósághoz, összesített adóteljesítményük mintegy 135 milliárd forint volt tavaly, a legnagyobb cégé pedig megközelítette a 20 milliárd forintot - tudatta az igazgató.

A 28 adózó a régió adóteljesítményének egyhetedét adja, ugyanakkor a gazdaságban betöltött szerepük ennél lényegesen nagyobb, mivel a kapcsolódó vállalkozásokkal, alvállalkozókkal, beszállítókkal együtt becsült gazdasági teljesítményük akár az egyharmados arányt is meghaladhatja - közölte Juhász István.

Az ágazati besorolás alapján a 28 adózó közül 17 cég a feldolgozóipar, illetve az energiahordozó-bányászat, 5 vállalkozás a kereskedelem és vendéglátás területén tevékenykedik. Ebben az adózói körben csupán egy építőipari cég szerepel, és nincs köztük mezőgazdasági vállalkozás - mondta az igazgató.

A KAIG-hoz került cégek körében az adózási fegyelem és a jogkövető magatartás messze átlag feletti, az elmúlt esztendőben csupán 400 millió forintnyi adóhiányt állapított meg náluk a hatóság, ami az összesített 135 milliárdos adóteljesítményhez viszonyítva elenyésző - tudatta a szakember.

A 28 érintett vállalkozás számára nem jelent többlet terhet, hogy a KAIG-hoz kerültek, hiszen bevallásaikat elektronikus úton nyújtják be, az adóigazolásokat a regionális igazgatóságokon is megkaphatják, illetékügyeik is ide tartoznak, az ellenőrzések során a revizorok pedig házhoz mennek - fogalmazott Juhász István. Hozzátette: a cégek helyzetét viszont megkönnyíti, hogy az igazgatóság minden adózóval saját referensén keresztül tartja a kapcsolatot.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi részvényjuttatás kezelése a társasági adóban

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Elengedett pótbefizetés adókötelezettsége?

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Támogatás nyújtása/nem közcélú adomány

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 September
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Együttműködő partnereink